Articolul 14 din Legea Asigurării pentru accidente de muncă şi boli profesionale în Republica Moldova. Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă

(1) Pe durata incapacităţiitemporare de muncă cauzate de un accident de muncă sau de o boală profesională, asiguraţii beneficiază de indemnizaţie.

(2) Cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă plătite din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat constituie 100% din baza de calcul al indemnizaţiilor de asigurări sociale, stabilită conform art. 7 din Legea nr. 289/2004 privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.

(21) Cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă plătite din mijloacele angajatorului constituie 100% din salariul mediu al angajatului, determinat în modul stabilit de Guvern.

(22) Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accidente de muncă sau boli profesionale se acordă persoanelor asigurate indiferent de durata stagiului de cotizare.

(3) Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se plătește pentru 20 de zile calendaristice, calculate de la data pierderii temporare a capacității de muncă, de către angajatorul la care s-a produs accidentul de muncă sau s-a constatat îmbolnăvirea profesională, din mijloacele proprii, iar din a 21-a zi calendaristică ­– de către Casa Națională de Asigurări Sociale, din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat.

(4) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este de pînă la 180 de zile calendaristice, în intervalul de un an calendaristic, şise calculează din prima zi de concediu medical.

(5) În situaţii temeinic motivate de posibilitatea recuperării medicale şi profesionale a asiguratului, medicul curant dininstituţia medicală poate propune, conform legislaţiei, prelungirea concediului medical peste 180 de zile calendaristice, dar nu mai mult decît cu 30 de zile calendaristice.

(6) Medicul currant decide, după caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului de recuperare, cu menţinerea dreptului la indemnizaţie pentru incapacitate temporarăde muncă, reluarea activităţii la acelaşi loc de muncă sau la un alt loc de muncăori propune, în modul stabilit de legislaţie, încadrarea într-un grad de dizabilitate.

(7) Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă cauzată prin accidente de muncă sau boliprofesionale, se acordă pe baza certificatului medical, eliberat conform legislaţiei, şi documentelor de cercetare a accidentuluide muncă sau de constatare aîmbolnăvirii profesionale, întocmite de autorităţile competente.

(8) În situaţiaîn care asiguratul a fost încadrat într-un grad de dizabilitate pînă la expirarea termenului de 180 de zile calendaristice, indemnizaţia se va acorda pînă la data la care i s-a stabilit gradul de dizabilitate.

Art 14 Legea Asigurării pentru accidente de muncă şi boli profesionale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №728 din 24.12.1999

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului