Articolul 16 din Legea Asigurării pentru accidente de muncă şi boli profesionale în Republica Moldova. Îndemnizaţia de dizabilitate

(1) Asiguraţii care, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, şi-au pierdut, total sau cu cel puţin 35%, capacitatea de muncă au dreptul la o îndemnizaţie de dizabilitate care se acordă lunar pe toată perioada în care beneficiază de pensie de dizabilitate din sistemul public de asigurări sociale.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de dizabilitate diferă în funcţie de gradul de dizabilitate al asiguratului, stabilit potrivit legislaţiei.

(3) Cuantumul indemnizaţiei de dizabilitate pentru asiguratul cu dizabilităţi severe sau accentuate se determină ca diferenţa dintre 2/3 din salariul mediu lunar asigurat al asiguratului pe ultimele 6 luni premergătoare lunii în care s-a produs accidentul de muncă sau a fost constatată îmbolnăvirea profesională şi cuantumul pensiei de dizabilitate a acestuia stabilit prin sistemul public de asigurări sociale

(4) Salariul mediu lunar asigurat realizat pînă la 1 ianuarie 1999 se determină prin înmulţirea coeficientului individual al asiguratului la salariul mediu pe ţară pentru anul precedent anului stabilirii indemnizaţiei de dizabilitate. Coeficientul individual al asiguratului reprezintă raportul dintre salariul mediu lunar pe ultimele 6 luni premergătoare lunii în care s-a produs accidentul de muncă sau a fost constatată îmbolnăvirea profesională şi salariul mediu pe ţară pentru aceiaşi perioadă.

(5) Cuantumul îndemnizaţiei de dizabilitate pentru asiguratul cu dizabilităţi medii se determină procentual, din indemnizaţia stabilită conform alin.(3), corespunzător gradului de reducere a capacităţii de muncă.

(6) Încadrarea în alt grad de dizabilitate condiţionează modificarea cuantumului indemnizaţiei de dizabilitate în corespundere cu gradul actual de dizabilitate, iar reluarea gradului de dizabilitate condiţionează revenirea la cuantumul indemnizaţiei de dizabilitate stabilit anterior pentru gradul respectiv.

(7) Indemnizația de dizabilitate se indexează în condițiile art. 13 din Legea nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii.

(8) Gradul de reducere a capacităţii demuncă pentru acordarea de indemnizaţie asiguratului încadrat în gradul III de dizabilitate se stabileşte în modul prevăzut de legislaţie.

(9) Beneficiarul indemnizaţiei de dizabilitate la care se presupune că există potenţial recuperator are obligaţia să urmeze programul individual de recuperare stabilit de medicul expert al asigurătorului.

(10) Nerespectarea programului individual de recuperare, din motive nejustificate, atrage suspendarea plăţii indemnizaţiei de dizabilitate.

(11) Pentru asiguraţii cu dizabilităţi medii, medicul expert al . asigurătorului, în funcţie de rezultatele programelor de recuperare, înaintează, conform legislaţiei,propunerea privitor la:

a) menţinerea gradului de reducere a capacităţii de muncă;

sau

b) schimbarea gradului de reducere a capacităţii de muncă .

(12) Atunci cînd se constată o modificare a capacităţii de muncă în urma executării programului de recuperare, medicul expert al asigurătorului poate propune, conform legislaţiei, revizuirea gradului de dizabilitate.

(13) Dacă la examinarea medicală, după efectuarea programului de recuperare, se constată că sînt necesare măsuri de recuperare suplimentare în vederea reintegrării profesionale, asigurătorul are obligaţia să asigure prestaţiile respective.

Art 16 Legea Asigurării pentru accidente de muncă şi boli profesionale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №728 din 24.12.1999

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului