Articolul 75 din Legea Cu privire la Banca Naţională a Moldovei în Republica Moldova. Sancțiuni, măsuri sancționatoare, măsuri de supraveghere și alte măsuri de remediere

1) Banca Naţională, în caz de constatare a încălcării legii sau a actelor sale normative, a condiţiilor de licenţiere, a cerinţelor autorizaţiilor, permisiunilor, aprobărilor şi confirmărilor eliberate de Banca Naţională (denumite în continuare autorizaţii), a neajunsurilor în activitate, a neexecutării sancţiunilor, măsurilor sancționatoare, măsurilor de supraveghere şi măsurilor de remediere impuse (denumite în continuare încălcări), poate aplica următoarele sancţiuni:

a) sancţiunile prevăzute de Legea nr. 202/2017 privind activitatea băncilor;

b) emiterea unui avertisment în scris;

c) aplicarea și perceperea incontestabilă a amenzii unității de schimb valutar (alta decât banca) în mărime de la 10000 până la 40000 de lei;

c1) aplicarea și perceperea incontestabilă a amenzii conform art. 491 alin. (3) lit. f) în mărime de la 10 000 de lei la 600 000 de lei;

d) suspendarea parţială sau totală a activităţii;

d1) suspendarea sau excluderea unui participant de la una sau mai multe infrastructuri ale pieței financiare, scheme sau aranjamente de plată;

e) retragerea licenţei, autorizaţiei.

(2) În urma constatării încălcărilor menţionate la alineatul (1), Banca Naţională poate aplica următoarele măsuri de remediere, măsuri sancționatoare și măsuri de supraveghere:

a) măsuri sancționatoare și măsuri de supraveghere prevăzute de Legea nr. 202/2017 privind activitatea băncilor;

b) emiterea prescripţiilor;

c) încheierea unui acord;

d) alte măsuri ce nu contravin legii şi atribuţiilor Băncii Naţionale.

(3) Sancţiunile prevăzute la alineatul (1) pot fi aplicate concomitent cu măsurile de remediere, măsurile sancționatoare și măsurile de supraveghere menţionate la alineatul (2) sau independent de acestea.

(4) Avertismentul în scris prevede, de regulă, informarea despre încălcările constatate, cerinţa de lichidare în termenul stabilit a încălcărilor şi recomandări privind modul de remediere a acestora, precum şi atenţionarea asupra posibilităţii de aplicare a unor sancţiuni mai aspre şi/sau a măsurilor de remediere ori a măsurilor de supraveghere în cazul nelichidării în termenul stabilit a încălcărilor constatate sau în cazul comiterii repetate a acestora.

(5) Avertismentul poate fi aplicat concomitent cu aplicarea altei sancţiuni ori măsuri de remediere, ori măsuri sancționatoare, ori măsuri de supraveghere sau independent de acestea.

(6) Suspendarea parţială sau totală a activităţii are ca efect interzicerea pe o anumită perioadă a desfăşurării unor activităţi/a tuturor activităţilor, a activităţii unor subdiviziuni sau a efectuării unor operaţiuni/a tuturor operaţiunilor pentru care s-a eliberat licenţa/autorizaţia. În cazul suspendării activităţii, nu se admite încheierea de contracte noi sau reîncheierea pe un termen nou a contractelor încheiate anterior, a căror executare este legată de desfăşurarea activităţii suspendate, ori efectuarea pe viitor a tranzacţiilor sau operaţiunilor interzise.

(7) Pe perioada suspendării activităţii, termenul de valabilitate al licenţei/ autorizaţiei eliberate pe un termen determinat nu se prelungeşte.


Art 75 Legea Cu privire la Banca Naţională a Moldovei în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №548 din 21.07.1995

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului