Articolul 12 din Legea Cu privire la controlul de conformitate cu cerințele de calitate pentru fructele și legumele proaspete în Republica Moldova. Controlul produsului

(1) În cazul produselor ambalate, probele elementare se colectează pentru a verifica aspectul general al produsului, prezentarea, gradul de curățenie a ambalajului și etichetarea. În toate celelalte cazuri, aceste controale se realizează pe bază de lot sau fiind verificate în unitatea de transport.

(2) Produsul care urmează să fie controlat trebuie să fie scos complet din ambalajul său. Inspectorul renunță la aceasta dacă tipul și natura ambalajului permit verificarea conținutului acestuia fără a-l desface.

(3) Verificarea omogenității, a caracteristicilor minime, a categoriilor de calitate și a calibrului trebuie să se realizeze cu ajutorul probei globale.

(4) În cazul în care produsul prezintă defecte, inspectorul determină procentul de produse ce nu respectă cerințele de calitate, aprobate de Guvern, în funcție de numărul sau greutatea produselor.

(5) Respectarea criteriilor privind starea de dezvoltare și/sau maturitate, prezența sau absența defectelor interne poate fi stabilită cu ajutorul probei reduse, în special în cazul în care operațiunea de inspecție antrenează distrugerea produsului. Volumul acestei probe se va limita la o cantitate minimă absolut necesară pentru evaluarea lotului. Volumul probei reduse nu poate depăși 10% din proba globală.

(6) Dacă este posibil ca produsului să i se reasigure conformitatea cu cerințele de calitate prin modificarea marcajului pentru toate loturile sau pentru o parte din lot, agentul economic va fi informat despre aceasta prin aplicarea unei etichete cu următorul conținut:

a) „să fie reclasificate în categoria I”;

b) „să fie reclasificate în categoria II”;

c) „produse defecte”.

(7) Organul de control solicită agenților economici să fie luate măsurile necesare pentru a distruge produsele care nu respectă cerințele de conformitate în cazurile în care acestea:

a) nu pot fi reasigurate sub aspectul conformității;

b) nu pot fi destinate transformării industriale;

c) nu pot fi destinate nutriției animalelor;

d) nu pot fi destinate altor utilizări nealimentare.

(8) Metodele de distrugere a produselor care nu respectă cerințele de conformitate se prescriu de către inspector conform procedurilor stabilite de organul de control.

Art 12 Legea Cu privire la controlul de conformitate cu cerințele de calitate pentru fructele și legumele proaspete în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №237 din 08.11.2018, versiune în vigoare din 08.11.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021