Articolul 7 din Legea Cu privire la controlul de conformitate cu cerințele de calitate pentru fructele și legumele proaspete în Republica Moldova. Efectuarea controlului în baza criteriilor de evaluare a riscurilor

(1) Controalele de conformitate sînt efectuate în mod selectiv, pe baza unei analize a riscului și cu o frecvență corespunzătoare. Organul de control întocmește și monitorizează planul de efectuare a controalelor la etapele lanțului alimentar conform metodologiei cu privire la controlul de stat asupra activității de întreprinzător în baza analizei riscurilor aferente domeniului de competență al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, aprobată de Guvern.

(2) Controalele se stabilesc în funcție de următoarele criterii de risc:

a) natura produsului, perioada de producție, prețul produsului, condițiile climaterice, operațiunile de ambalare și manipulare, condițiile de depozitare, țara de origine, mijloacele de transport și volumul lotului;

b) cifra de afaceri, localizarea agentului economic în lanțul alimentar, volumul sau valoarea produselor comercializate, gama de produse, aria de livrare sau tipul operațiunilor desfășurate, cum ar fi depozitarea, sortarea, ambalarea sau comercializarea;

c) perioada de activitate în domeniul respectiv;

d) data efectuării ultimului control și constatările respective, inclusiv numărul și tipul defectelor constatate, calitatea obișnuită a produselor comercializate și nivelul echipamentelor tehnice utilizate;

e) fiabilitatea sistemului de asigurare a calității produselor sau a sistemului de autocontrol al agentului economic;

f) locul de desfășurare a controlului, în special pentru punctele de intrare în țară sau locul unde produsele sînt ambalate sau încărcate.

3) Existența unui certificat de conformitate a calității fructelor și legumelor proaspete conform art. 15 este considerată un factor de reducere a riscului de nerespectare a cerințelor de calitate pentru produse.

(4) Analiza riscului este efectuată conform informațiilor conținute în baza de date și cuprinde o clasificare a agenților economici în funcție de criteriile de risc.

(5) Organul de control va elabora, în prealabil, procedurile de estimare a riscurilor de nerespectare a cerințelor de calitate a loturilor și, pe baza unei analize a riscului pentru fiecare categorie de risc, lista agenților economici, cu indicarea criteriului de risc și periodicitatea efectuării controalelor.

(6) În cazul în care, în urma controalelor efectuate, se constată nerespectarea cerințelor de calitate, organul de control va mări frecvența controalelor la acești agenți economici.

(7) Agenții economici care dispun de sistemul de autocontrol și asigură condiționarea și expedierea produselor conform cerințelor de calitate sînt supuși controalelor cu o frecvență redusă dacă aceștia prezintă un procent minim al riscului de nerespectare a cerințelor de calitate.

(8) Agentul economic care deține un sistem de autocontrol trebuie să dispună de:

a) un specialist instruit și atestat în domeniul controlului calității;

b) utilaj și inventar corespunzător, necesar pentru condiționarea și etichetarea produselor;

c) un registru care să cuprindă toate operațiunile de control efectuate asupra produselor.

Art 7 Legea Cu privire la controlul de conformitate cu cerințele de calitate pentru fructele și legumele proaspete în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №237 din 08.11.2018, versiune în vigoare din 08.11.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021