Articolul 29 din Legea Cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat în Republica Moldova. Distribuirea mijloacelor financiare obţinute din împrumuturile de stat

(1) Recreditarea este efectuată prin acordarea de împrumuturi din contul împrumuturilor de stat externe în moneda împrumutului extern, dacă altceva nu este prevăzut în contractul de împrumut de stat extern şi în contractul de recreditare. Recreditarea beneficiarilor finali ai recreditării se efectuează prin intermediul băncilor şi/sau organizaţiilor de creditare nebancare, şi/sau asociaţiilor de economii şi împrumut, acestea împrumutînd mijloacele pentru recreditare de la Ministerul Finanţelor. Recreditarea prin intermediul Ministerului Finanţelor se efectuează în cazul în care acest lucru este stabilit în contractele de împrumuturi interne sau externe.

(2) În cazurile cînd recreditarea este făcută prin intermediul băncilor şi/sau organizaţiilor de creditare nebancare, şi/sau asociaţiilor de economii şi împrumut participante, condiţiile pentru selectarea beneficiarilor care pot fi creditaţi din aceste mijloace sînt definite de băncile şi/sau organizaţiile de creditare nebancare, şi/sau asociaţiile de economii şi împrumut, cu respectarea criteriilor de evaluare a riscurilor de credit şi a criteriilor de selectare conform regulilor şi practicilor de creditare recunoscute pe plan intern şi internaţional. Riscurile comerciale şi financiare aferente operaţiunilor de recreditare se suportă de către intermediarii financiari care acordă împrumuturi din mijloacele destinate recreditării.

(3) Condiţiile de recreditare a împrumuturilor destinate pentru recreditarea beneficiarilor finali sînt stabilite de către creditor şi/sau definite în contractele de împrumut interne sau externe.

(4) Condiţiile operaţionale specifice recreditării, precum şi rambursării împrumuturilor acordate din mijloace destinate recreditării, sînt stabilite în contractele de recreditare. Aceste contracte stabilesc rata dobînzii plătite Ministerului Finanţelor, moneda în care sînt calculate şi achitate suma principală şi alte plăţi, garanţiile rambursării, data rambursării, scopul recreditării, cazurile de neexecutare a contractelor, penalitatea în caz de rambursare întîrziată, precum şi alte angajamente ale părţilor.

(5) Băncile şi/sau organizaţiile de creditare nebancare, şi/sau asociaţiile de economii şi împrumut care participă la recreditarea mijloacelor obţinute din împrumuturile de stat destinate recreditării sînt selectate de Ministerul Finanţelor prin intermediul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă în urma evaluării şi analizei performanţelor, precum şi corespunderii lor criteriilor de eligibilitate. Modalitatea de selectare a băncilor şi/sau organizaţiilor de creditare nebancare, şi/sau asociaţiilor de economii şi împrumut care participă la recreditarea de stat se stabileşte de Guvern conform reglementărilor şi procedurilor de administrare a proiectelor finanţate din surse externe.

(6) Orice debursare a mijloacelor destinate recreditării către beneficiarii recreditării poate fi suspendată sau stopată în cazul în care beneficiarul recreditării încalcă obligaţiile sale ce decurg din contractul de recreditare, utilizează aceste mijloace contrar destinaţiei sau există circumstanţe care, în mod vădit, pot duce la incapacitatea de plată a beneficiarului.

(7) Autorităţile administraţiei publice centrale, autorităţile publice, autorităţile administraţiei publice locale şi beneficiarii recreditării sînt responsabili de realizarea şi utilizarea eficientă a mijloacelor recreditate, precum şi de calitatea lucrărilor efectuate.

Art 29 Legea Cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №419 din 22.12.2006

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului