Articolul 40 din Legea Cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat în Republica Moldova. Recuperarea mijloacelor folosite pentru executarea garanţiei de stat

(1) După ce Ministerul Finanţelor a executat garanţia de stat, debitorul garantat este obligat să ia toate măsurile posibile pentru a rambursa statului toate sumele cheltuite pentru executarea garanţiei de stat, în conformitate cu prevederile prezentei legi, cu actele normative relevante, cu contractul de acordare a garanţiei de stat şi cu oricare alt contract semnat în acest sens între Ministerul Finanţelor şi debitorul garantat. 

(2) În cazul în care debitorul garantat nu îşi poate respecta obligaţiile financiare conform graficului de achitare a datoriei stabilit, Ministerul Finanţelor, în urma analizei economico-financiare a debitorului garantat, este în drept să adopte decizii privind reeşalonarea datoriei acestuia. Pentru perioada reeşalonată debitorul garantat va achita o dobîndă stabilită de către părţi.

(3) În temeiul prevederilor prezentei legi, Ministerul Finanţelor este împuternicit să constituie gaj legal asupra proprietăţii debitorului garantat sau să obţină alte garanţii suplimentare ale terţelor persoane pentru debitorul garantat, cu scopul de a recupera mijloacele folosite pentru executarea obligaţiilor debitorului garantat, conform procedurilor stabilite de legislaţie pentru recuperarea datoriilor apărute din obligaţiile fiscale ale contribuabililor.

(4) De la debitorul garantat pentru care Ministerul Finanțelor a folosit mijloace pentru executarea garanției de stat se percepe la bugetul de stat, pentru perioada în care mijloacele respective nu sunt restabilite la buget, dobânzi de întârziere calculate conform prevederilor art.942 alin. (2) din Codul civil al Republicii Moldova nr.1107/2002, dar nu mai mici decât cele stabilite în contractul de împrumut.

Art 40 Legea Cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №419 din 22.12.2006

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului