Articolul 46 din Legea Cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat în Republica Moldova. Contractarea datoriei/acordarea garanţiilor pentru împrumuturi de către autorităţile executive ale unităţilor administrativ-teritoriale

(1) Autorităţile executive ale unităţilor administrativ-teritoriale pot contracta datorie în scopurile menţionate la art. 45, precum şi pot acorda garanţii pentru împrumuturi, în baza deciziilor emise ale autorităţilor reprezentative şi deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale respective.

(2) Decizia autorităţilor reprezentative şi deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale prin care se autorizează contractarea datoriei/acordarea garanţiei pentru împrumut trebuie să includă următoarele elemente:

a) suma principală;

b) rata dobînzii;

c) instrumentul datoriei;

d) perioada de rambursare;

e) scopul pentru care se contractează datoria/se acordă garanţia pentru împrumuturi;

f) alte plăți aferente.

 (4) Decizia autorităților reprezentative și deliberative ale unităților administrativ-teritoriale privind contractarea datoriei, acordarea garanției pentru împrumut, precum și emisiunea valorilor mobiliare pe termen lung este luată în baza avizului Ministerului Finanțelor, care are un caracter obligatoriu.

(5) Avizul Ministerului Finanţelor va fi elaborat în baza criteriilor obiective care să asigure:

a) capacitatea de a rambursa datoria;

b) compatibilitatea condiţiilor financiare de atragere a mijloacelor cu obiectivele politicii de administrare a datoriei unităţilor administrativ-teritoriale;

c) conformitatea proiectelor planificate a fi finanţate din contul surselor atrase cu programe de dezvoltare anuale şi multianuale;

d) conformitatea contractării datoriei/acordării garanţiei menţionate cu restricţiile stabilite în Legea nr. 397/2003 privind finanțele publice locale.

(6) Creditorii unităților administrativ-teritoriale vor acorda împrumuturi pe termen lung numai cu avizul Ministerului Finanțelor. Toate actele încheiate cu încălcarea cerinței menționate sunt considerate nule.

(7) În cazul în care o unitate administrativ-teritorială înregistrează datorii cu termen expirat pentru împrumuturile contractate direct, pentru împrumuturile recreditate, precum și pentru garanțiile acordate, acesteia i se interzice de a contracta orice datorie nouă, de a acorda garanții noi, cu excepția contractării datoriei în scopul restructurării obligației nerespectate.

 (8) În cazul în care o unitate administrativ-teritorială nu îndeplineşte integral obligaţia financiară rezultată din împrumuturile acordate din contul bugetului de stat, Ministerul Finanţelor, prin suspendarea efectuării defalcărilor sumelor din veniturile generale de stat la bugetul unităţii administrativ-teritoriale şi prin transferurile din fondul de susţinere financiară a teritoriilor, va percepe în mod incontestabil din contul trezorerial al bugetului respectiv mijloace băneşti pentru acoperirea sumelor datorate bugetului de stat.

(9) După contractarea datoriei/acordarea garanției pentru împrumut, autoritățile executive ale unităților administrativ-teritoriale respective prezintă Ministerului Finanțelor informația privind obligațiile pecuniare, cu termenul de executare de un an sau mai mare, și informația privind garanțiile acordate de aceste unități administrativ-teritoriale.

Art 46 Legea Cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №419 din 22.12.2006

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului