Articolul 3 din Legea Cu privire la patenta de întreprinzător în Republica Moldova. Bazele juridice ale utilizării patentei

(1) Patenta se eliberează pentru unul din genurile de activitate, a căror listă se anexează la prezenta lege.

(1-1) Se interzice deţinerea de către același titular a două sau mai multe patente valabile concomitent pentru acelaşi gen de activitate desfăşurată în acelaşi loc.

(2) Patenta este valabilă numai pentru titularul ei și nu poate fi transmisă altei persoane.

(3) Desfăşurarea activităţii de întreprinzător în baza patentei nu impune înregistrarea de stat a titularului acesteia şi primirea licenţei. Asupra titularului patentei nu se extind cerinţele privind prezentarea dărilor de seamă financiare şi statistice, ţinerea evidenţei contabile şi financiare, efectuarea operaţiilor de casă şi decontărilor, precum şi prevederile art.90 din Codul fiscal.

(4) În relaţiile de drept civil, titularul patentei acţionează în numele său.

(5) Titularul patentei răspunde pentru obligaţiile aferente desfăşurării activităţii de întreprinzător pe parcursul duratei de prescripţie stabilită de lege, indiferent de durata patentei.

(6) Titularul patentei poate desfăşura activitatea de întreprinzător specificată în patentă pe întreg teritoriul ţării dacă în patentă nu este indicat altfel.

(6-1) -abrogat.

(6-2) -abrogat.

(6-3) Desfășurarea de către o persoană fizică a genurilor de activitate menționate la pozițiile 2.50 și 2.51 din anexa la prezenta lege se permite până la 31 decembrie 2025.

(6-4) Patenta pentru desfășurarea activităților menționate la poziția 2.50 din anexa la prezenta lege se eliberează pentru o singură casă rurală.

(6-5) Desfășurarea de către o persoană fizică a genurilor de activitate prevăzute la pozițiile 2.52 și 2.53 din anexă se permite până la 31 decembrie 2024.

 (7) Titularul patentei este obligat:

a) să respecte ordinea stabilită de desfăşurare a activității indicate în patentă, normele sanitare, normele de protecţie contra incendiilor, să îndeplinească alte cerinţe ce se referă la genul de activitate respectiv;

b) să desfăşoare activitatea numai în locurile permise în aceste scopuri de regulamentul de desfăşurare a activităţilor de comerţ în localitatea respectivă, aprobat de consiliul local;

c) să respecte drepturile şi interesele consumatorilor;

d) să afişeze patenta sau copia ei, autentificată de notar într-un loc vizibil la locurile unde îşi desfăşoară activitatea-de întreprinzător , iar în caz de necesitate să o prezinte la cererea organului de control sau a consumatorilor;

(8) Titularul patentei nu este în drept:

a) să angajeze lucrători pentru desfăşurarea activităţii de întreprinzător specificate în patentă;

b) să încheie tranzacţii cu întreprinderea individuală al cărei fondator este el sau careva dintre membrii familiei sale, cu societatea în nume colectiv ori în comandită, al cărei asociat cu răspundere deplină este el sau careva dintre membrii familiei sale.

(9) Doi sau cîţiva titulari de patente se pot asocia în scopul desfăşurării în comun a activităţii de întreprinzător, în baza contractului de activitate în comun.

(10) Relaţiile dintre titularul patentei şi organele de control se reglementează prin prezenta lege, Codul fiscal şi legislaţia civilă.

(11) Patenta nu poate fi retrasă de la titularul ei.

Art 3 Legea Cu privire la patenta de întreprinzător în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №93 din 15.09.1998

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021