Articolul 9 din Legea Cu privire la patenta de întreprinzător în Republica Moldova. Suspendarea patentei

(1) Patenta se suspendă:

a) în baza cererii titularului patentei în legătură cu boala lui, în limitele termenelor stabilite de legislaţia muncii;

b) în cazul neexecutării obligaţiilor prevăzute la art.3 alin.(7) lit.a), b) şi d) ;

c) în cazul neachitării în termen a taxei pentru perioada următoare de valabilitate a patentei – dar nu mai mult de 12 luni;

d) în cazul depistării de către organele de control a neconformității titularului de patentă cu cerințele stabilite de Legea nr.367/2022 cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copiilor pentru desfășurarea activităților menționate la pozițiile 2.52 și 2.53 din anexa la prezenta lege sau încălcării prevederilor acesteia. În acest caz, organul de control sesizează Serviciul Fiscal de Stat sau autoritatea publică locală privind suspendarea temporară a patentei de întreprinzător și transmite dosarul instanței de judecată pentru decizia definitivă de retragere a patentei de întreprinzător și de sistare a activității de îngrijitor calificat/îngrijitoare calificată de copii.

 (2) La expirarea perioadei de timp pentru care patenta a fost suspendată şi după înlăturarea cauzelor ce au condus la suspendarea patentei , termenul ce cuprinde perioada de suspendare se restabileşte şi se prelungeşte pentru perioada respectivă, cu excepţia cazurilor prevăzute la alin. (1) lit. b) şi lit. c). Restabilirea şi prelungirea patentei pe perioada pentru care a fost suspendată în cazul specificat la alin. (1) lit. a) se realizează în limitele termenelor stabilite de legislaţia muncii și doar în condiţiile în care titularul patentei prezintă certificat de concediu medical.

(3) În cazul depistării de către organele de control a cazurilor de continuare a activităţii în baza patentei suspendate conform alin.(l) lit.b) şi c), acestea ·informează subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat sau primăria care a eliberat sau a prelungit durata patentei despre cele depistate, indicînd, în mod obligatoriu, numărul şi seria patentei.

(4) În condiţiile specificate la alin. (1) lit. b), organul emitent al patentei va emite o decizie privind suspendarea patentei, iar după înlăturarea cauzelor ce au condus la suspendare – o decizie privind reluarea valabilităţii patentei.

Art 9 Legea Cu privire la patenta de întreprinzător în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №93 din 15.09.1998

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021