Articolul 4 din Legea Cu privire la patenta de întreprinzător în Republica Moldova. Modul de eliberare a patentei

(1) Patenta se eliberează şi se prelungeşte la cererea solicitantului/ titularului. Cererea se depune la subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat în a cărui rază solicitantul/titularul îşi are domiciliul sau preconizează să își desfăşoare activitatea. În cazul prevăzut la alin. (7), solicitantul/titularul depune cererea la primăria respectivă.

(11) -abrogat.

(12) -abrogat.

(13) -abrogat.

(14) Desfășurarea activităților menționate la pozițiile 1.1 și 1.2 din anexa la prezenta lege se permite până în data de 1 iulie 2023 numai pentru titularii de patentă care, la data de 31 decembrie 2022, dețin patente pentru activitățile respective.

(2) În cerere se indică:

a) prenumele, numele şi domiciliul solicitantului;

b) genul de activitate de întreprinzător pentru exercitarea căreia se solicită eliberarea sau prelungirea patentei;

c) durata patentei;

d) tipul mijlocului de transport şi numărul de înmatriculare al acestuia, dacă se prevede că acest mijloc de transport va fi utilizat la desfăşurarea activităţii menţionate.

(3) Împreună cu cererea de eliberare a patentei pentru unul din genurile de activitate enumerate la poziţiile 2.6, 2.12, 2.13, 2.14, 2.15, 2.16, 2.49 din anexa la prezenta lege, solicitantul prezintă copia de pe diplomă sau de pe alt act privind studiile ce confirmă nivelul de calificare necesar desfăşurării genului de activitate respectiv.

(3-1) La cererea de eliberare a patentei pentru desfășurarea activităților menționate la poziția 2.50 din anexa la prezenta lege se anexează copia extrasului din registrul bunurilor imobile sau din registrul de evidență a gospodăriilor populației aferente casei rurale care va fi folosită în cadrul activității respective.

(3-2) La cererea de eliberare a patentei pentru desfășurarea activității prevăzute la poziția 2.52 din anexă, solicitantul anexează copia de pe diplomă sau de pe alt act privind studiile ce confirmă nivelul de calificare necesar desfășurării genului de activitate respectiv, cazierul judiciar și cel contravențional, declarația pe proprie răspundere că nu este decăzut din drepturile părintești prin hotărâre definitivă a instanței de judecată, concluzia medicală pentru admiterea la serviciul de îngrijire a copilului, eliberată de medicul de familie conform formularului aprobat de Ministerul Sănătății.

 (3-3) La cererea de eliberare a patentei pentru desfășurarea activității prevăzute la poziția 2.53 din anexă, solicitantul anexează copia de pe diplomă sau de pe alt act privind studiile ce confirmă nivelul de calificare necesar desfășurării genului de activitate respectiv, cazierul judiciar și cel contravențional, declarația pe proprie răspundere că nu este decăzut din drepturile părintești prin hotărâre definitivă a instanței de judecată, concluzia medicală pentru admiterea la serviciul de îngrijire a copilului, eliberată de medicul de familie conform formularului aprobat de Ministerul Sănătății, copia de pe extrasul din registrul bunurilor imobile sau, după caz, de pe contractul de locațiune a imobilului care va fi folosit în cadrul activității respective, declarația pe proprie răspundere că nu locuiește împreună cu persoane care au fost condamnate pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni sau contravenții contra libertății, cinstei și demnității persoanei.

 (4) În cazul în care, conform Legii nr. 231 din 23 septembrie 2010 cu privire la comerţul interior, pentru desfăşurarea genurilor de activitate indicate în anexa la prezenta lege este necesară notificarea autorităţii administraţiei publice locale, desfășurarea activităților respective se va efectua după depunerea unei astfel de notificări.

(5) La cererea de eliberare sau de prelungire a patentei se anexează documentele confirmative de achitare a contribuţiei de asigurare socială de stat pentru întreaga perioadă solicitată de desfăşurare a activităţii în baza patentei de întreprinzător sau actele care confirmă scutirea de plata contribuţiei , precum şi documentele ce confirmă statutul de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală. 

(6) Patenta se eliberează şi se prelungeşte de către Serviciul Fiscal de Stat în decurs de 3 zile de la data depunerii cererii, a documentelor perfectate în modul respectiv şi după achitarea taxei stabilite pentru patentă.

(7) Patenta poate fi eliberată de primăria în a cărei rază de administrare solicitantul intenţionează să-şi desfăşoare activitatea în baza patentei, în cazul în care în localitatea respectivă nu este amplasată subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat, şi aceasta este valabilă numai pe teritoriul administrat de primăria care a eliberat-o.

(8) Patenta se autentifică, aplicîndu-se semnătura conducătorului organului ce a eliberat patenta, şi se ştampilează.

(9) La patentă se anexează cuponul, decupat de la duplicatul patentei, ca dovadă a achitării taxei pentru patentă, cu indicarea termenului corespunzător celui menţionat în patentă şi sumei de plată. Cuponul, de asemenea, se autentifică aplicîndu-se semnătura şi ştampila.


Art 4 Legea Cu privire la patenta de întreprinzător în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №93 din 15.09.1998

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021