Articolul 21 din Legea Cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă și asigurarea de șomaj în Republica Moldova. Scoaterea din evidență a șomerului

(1) Persoanele înregistrate cu statut de șomer sînt scoase din evidenţă, pierzîndu-şi statutul de şomer, la data constatării următoarelor situații:

a) neîntrunirii condițiilor stabilite la art. 20 alin. (1);

b) atingerii vârstei stabilite pentru obținerea dreptului la pensie pentru limită de vârstă;

c) constatării pierderii totale a capacității de muncă;

d) aplicării arestării preventive sau arestării la domiciliu;

e) executării hotărîrii judecătoreşti de condamnare la pedeapsa cu închisoare sau de aplicare a măsurilor de constrîngere cu caracter medical;

f) dobîndirii sau încercării de a obţine statutul de şomer sau indemnizației de șomaj prin înşelăciune;

g) neprezentării neîntemeiate la subdiviziunea teritorială, la care este înregistrat, mai mult de 30 de zile calendaristice de la data ultimei vizite;

g1) neprezentării, o dată la 30 de zile calendaristice, a raportului cu privire la activitățile realizate în căutarea unui loc de muncă conform art. 20 alin. (4) lit. c1);

h) decesului;

i) începerii concediului de maternitate;

j) începerii îndeplinirii obligației militare;

k) confirmării de către şomer a plecării peste hotare în scop de muncă;

l) refuzului a două locuri de muncă corespunzătoare, oferite de subdiviziunea teritorială la care este înregistrat;

m) refuzului de a participa la măsurile active de ocupare a forței de muncă;

n) expirării permisului de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;

o) înmatriculării la o formă de învăţămînt cu frecvenţă;

p) nerespectării obligației specificate la art. 20 alin. (4) lit. e);

q) neinformării subdiviziunii teritoriale cu privire la rezultatul interviului cu angajatorul conform art. 20 alin. (4) lit. f).

(11) Persoanele înregistrate cu statut de șomer nu sunt scoase din evidență:

a) pe perioada angajării temporare, până la 3 luni;

b) pe perioada exercitării în calitate de zilier a activităților necalificate cu caracter ocazional.

(2) Se consideră întemeiată neprezentarea la subdiviziunea teritorială mai mult de 30 de zile calendaristice dacă aceasta a avut loc din următoarele motive:

a) concediul medical, conform certificatului confirmativ;

b) decesul rudelor de gradul I şi II;

c) situaţii de forţă majoră.

(3) În cazul constatării motivelor menţionate la alin. (2), persoanele scoase din evidenţă se înregistrează repetat, la cerere, în conformitate cu prezenta lege și cu actele normative de punere în aplicare a prezentei legi.

(4) Persoanele scoase din evidenţă din motivele prevăzute la alin. (1) lit. f), g), l), m) și p) au dreptul să depună repetat cerere pentru înregistrarea statutului de şomer doar după expirarea a 6 luni de la data scoaterii lor din evidenţă.

(5) Persoanele scoase din evidenţă din motivul prevăzut la alin. (1) lit. i) au dreptul să depună o cerere repetată pentru înregistrarea statutului de şomer după expirarea duratei concediului de maternitate.

(6) Persoanele scoase din evidență din alte motive decît cele specificate la alin. (4) și (5) se înregistrează repetat la depunerea unei noi cereri pentru înregistrarea statutului de şomer.

(7) Procedura de înregistrare a statutului de șomer și de scoatere din evidență a șomerilor se stabilește de către Guvern.

Art 21 Legea Cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă și asigurarea de șomaj în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №105 din 14.06.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului