Articolul 3 din Legea Cu privire la reabilitarea victimelor infracţiunilor în Republica Moldova. Subiecţii competenţi în acordarea serviciilor de suport

(1) Autoritatea administrativă centrală care elaborează, promovează şi participă la realizarea politicii Guvernului în domeniul reabilitării victimelor infracţiunilor este Ministerul, Muncii și Protecției Sociale.

(2) Ministerul Muncii și Protecției Sociale asigură implementarea prevederilor prezentei legi în cooperare cu Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor, Procuratura Generală, Consiliul Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat, agențiile teritoriale de asistență socială, structurile responsabile de asistența socială din municipiul Chișinău și din unitatea teritorială autonomă Găgăuzia, alte autorități ale administrației publice centrale și locale, precum și în cooperare cu reprezentanții societății civile.

(3) Cooperarea dintre subiecţii indicaţi la alin. (2) se realizează prin participare la elaborarea şi implementarea cadrului normativ în domeniul reabilitării victimelor infracţiunilor, prin schimb de informaţii şi de experţi, prin activităţi comune de cercetare şi identificare a victimelor infracțiunilor, de acordare a serviciilor de suport pentru reabilitarea acestora, prin specializarea şi instruirea personalului, prin realizarea unor iniţiative social-economice, a unor campanii de informare în vederea popularizării serviciilor de suport şi a condiţiilor de acordare a acestora, precum şi prin alte activităţi în domeniul respectiv.

(4) Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor, Procuratura Generală, Consiliul Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat, agențiile teritoriale de asistență socială, structurile responsabile de asistența socială din municipiul Chișinău și din unitatea teritorială autonomă Găgăuzia, autoritățile administrației publice locale participă nemijlocit la implementarea prevederilor prezentei legi prin acordarea serviciilor de suport prevăzute la art.2 alin.(5). Alte autorități ale administrației publice centrale și locale pot fi cooptate în vederea realizării scopurilor legii, conform competențelor instituționale ale fiecăreia și în funcție de specificul serviciilor la acordarea cărora urmează să participe.

(5) Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în comun cu autoritățile publice locale, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor, Procuratura Generală și Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat, asigură specializarea și instruirea personalului care comunică direct cu victimele infracțiunilor în procesul de acordare a serviciilor de suport acestora, conform competențelor instituționale.

(6) Autorităţile publice centrale şi locale, la realizarea atribuţiilor sale privind acordarea serviciilor de suport victimelor infracţiunilor, pot antrena organizaţii necomerciale sau persoane juridice cu scop lucrativ care activează în domeniul reabilitării victimelor infracţiunilor.

(7) Persoanele fizice din cadrul organizaţiilor necomerciale sau al persoanelor juridice cu scop lucrativ, indicate la alin. (6), care sînt antrenate în acordarea serviciilor de suport victimelor infracţiunilor trebuie să corespundă calităţilor morale necesare unei astfel de activităţi, să deţină studii universitare şi să fie instruite conform prevederilor alin. (5).

(8) Ministerul Muncii și Protecției Sociale consolidează capacităţile resurselor umane din domeniul reabilitării victimelor infracţiunilor prin verificarea corespunderii persoanelor indicate la alin. (7) activităţii de acordare a serviciilor de suport victimelor infracţiunilor şi acceptă sau refuză candidatura persoanei respective în timp de 20 de zile de la depunerea CV-ului acesteia la minister. Refuzul candidaturii se motivează.

(9) Autoritățile publice locale execută obligațiile prevăzute de prezenta lege în limita mijloacelor bugetare disponibile.

Art 3 Legea Cu privire la reabilitarea victimelor infracţiunilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №137 din 29.07.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului