Articolul 10 din Legea Cu privire la serviciul diplomatic în Republica Moldova. Angajarea şi rechemarea dintr-o funcţie diplomatică sau consulară

(1) Într-o funcţie diplomatică sau consulară poate fi angajată doar persoana care întruneşte următoarele condiţii:

a) deţine cetăţenia Republicii Moldova;

b) se bucură de toate drepturile politice şi civile prevăzute de Constituţia Republicii Moldova;

c) deţine o diplomă de studii universitare (licenţă);

d) cunoaşte limba de stat şi cel puţin o limbă de circulaţie internaţională;

e) este aptă, din punct de vedere al stării sănătăţii, pentru exercitarea funcţiei, conform certificatului eliberat de instituţia medicală abilitată;

f) nu are antecedente penale rezultate din infracţiuni intenţionate;

f-1) nu are în ultimii 5 ani, în cazierul privind integritatea profesională, înscrieri cu privire la rezultatul negativ al testului de integritate profesională pentru încălcarea obligaţiei prevăzute la art. 7 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 325 din 23 decembrie 2013 privind evaluarea integrităţii instituţionale;

g) a promovat concursul de angajare în serviciul diplomatic.

h) nu are interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, ce derivă dintr-un act de constatare al Autorității Naționale de Integritate.

(2) Prevederile prezentului articol nu se aplică persoanelor numite în funcţii de demnitate publică şi personalului din cabinetul ministrului.

(3) Angajarea în funcţii diplomatice şi consulare se efectuează prin ordin al ministrului afacerilor externe şi integrării europene, la propunerea Comisiei de evaluare şi concurs a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (denumită în continuare Comisie de evaluare şi concurs), care activează în baza regulamentului aprobat de ministrul afacerilor externe şi integrării europene.

(4) Persoanelor care sînt angajate pentru prima dată în funcţie diplomatică li se stabileşte o perioadă de probă de 6 luni.

(5) Perioada de probă şi condiţia de promovare a concursului de angajare în funcţii diplomatice nu se aplică funcţionarilor publici care întrunesc condiţiile de angajare stabilite la alin. (1) lit. a)–f) şi au activat în funcţie diplomatică sau consulară cel puţin 6 luni ori sînt angajaţi prin transfer din cadrul altor autorităţi publice centrale unde au activat cel puţin 6 luni.

(6) Ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari, reprezentanţii permanenţi, trimişii şi însărcinaţii cu afaceri en titre (permanenţi) – şefi ai misiunilor diplomatice – sînt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile referitoare la numirea în aceste funcţii sînt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului. Propunerile privind rechemarea din aceste funcţii sînt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene.

(7) Consulul general este desemnat şi rechemat de către Guvern, la propunerea ministrului afacerilor externe şi integrării europene. Şefii celorlalte oficii consulare sînt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene.

(8) Detaşarea prin transfer pentru prima dată în oricare din funcţiile diplomatice sau consulare din cadrul misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare ale Republicii Moldova este efectuată în exclusivitate din rîndul diplomaţilor de carieră care au activat cel puţin 2 ani în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

(9) Pentru reprezentarea şi apărarea intereselor Republicii Moldova în anumite domenii, în cadrul misiunilor diplomatice sau în cadrul birourilor (secţiilor) acestora pot fi detaşaţi prin transfer şi diplomaţi specializaţi, cu suspendarea raporturilor de serviciu pe perioada detaşării în sensul prezentei legi, în conformitate cu ordinul ministrului afacerilor externe şi integrării europene. Funcţionarii publici selectaţi pentru a fi detaşaţi prin transfer în misiunea diplomatică în condiţiile prezentului alineat, anterior plecării în misiune, pot fi detaşaţi la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene pe un termen de pînă la 6 luni.

(10) Detaşarea prin transfer presupune trecerea temporară pe un termen de 3 ani sau, în cazul şefului de misiune diplomatică sau de oficiu consular, pe un termen de 4 ani, fie a diplomatului de carieră sau a diplomatului specializat, fie a membrului personalului administrativ-tehnic sau de serviciu angajat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, la o misiune diplomatică sau la un oficiu consular în scopul exercitării unor atribuţii de serviciu, fără menţinerea funcţiei din care persoana a fost transferată (în cazul persoanelor detaşate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene) sau cu suspendarea, pe durata detaşării, din funcţia deţinută anterior (în cazul şefului de misiune diplomatică şi diplomatului specializat, transferaţi din cadrul altor autorităţi sau instituţii). Detaşarea respectivă se autorizează prin ordin al ministrului afacerilor externe şi integrării europene. La expirarea termenului de aflare în misiune, diplomatul de carieră este transferat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene potrivit prevederilor art. 15 alin. (3), iar membrul personalului administrativ-tehnic sau de serviciu – potrivit prevederilor art. 15 alin. (4).

Art 10 Legea Cu privire la serviciul diplomatic în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №761 din 27.12.2001

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului