Articolul 16 din Legea Cu privire la serviciul diplomatic în Republica Moldova. Principiul rotaţiei personalului instituţiilor serviciului diplomatic

(1) În scopul asigurării realizării prevederilor art. 15, în instituţiile serviciului diplomatic se aplică principiul rotaţiei de personal, în conformitate cu decizia Comisiei de evaluare şi concurs prin care se confirmă planul de rotaţie, aprobat ulterior de ministrul afacerilor externe şi integrării europene. În cadrul rotaţiei, persoanele angajate în funcţii diplomatice, în funcţii care nu sînt diplomatice, în funcţii administrativ-tehnice sau de serviciu în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene sînt detaşate prin transfer, respectiv, în funcţii diplomatice sau consulare, în funcţii care nu sînt diplomatice sau consulare, în funcţii administrativ-tehnice sau de serviciu în misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Republicii Moldova.

(2) Transferurile personalului instituţiilor serviciului diplomatic se efectuează în funcţie de necesităţile de serviciu, ţinîndu-se cont de rangul diplomatic, pregătirea profesională şi principiul rotaţiei de personal. Persoana detaşată prin transfer în funcţii diplomatice sau consulare care deţine cetăţenia statului acreditar va fi informată de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în cazul în care se deţine informaţia cu privire la cetăţenia respectivă, că statul acreditar ar putea fie să îi refuze acordarea privilegiilor şi imunităţilor diplomatice sau consulare, fie să le ofere unilateral sau în baza unui tratat bilateral existent.

(3) Transferurile în oricare funcţii diplomatice în Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, precum şi în oricare funcţii diplomatice şi consulare în misiuni diplomatice sau oficii consulare, se efectuează în exclusivitate din rîndul diplomaţilor de carieră ori, în cazurile descrise la art. 9 alin. (3) lit. b), din rîndul funcţionarilor publici care corespund profilului funcţiei în care urmează a fi transferaţi şi întrunesc condiţiile prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. a)–f).

Cu titlu de excepţie, în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar poate fi desemnată persoana care, deşi nu este diplomat de carieră, întruneşte condiţiile prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. a)–f) şi, concomitent, este o personalitate notorie sau are experienţă relevantă în domeniul relaţiilor internaţionale, al relaţiilor economice externe sau al dreptului internaţional.

(4) În caz de transfer în alte autorităţi publice centrale, membrii personalului instituţiilor serviciului diplomatic posesori de ranguri diplomatice sînt incluşi în rezerva Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

(5) Termenul de activitate în funcţiile diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene dintre două perioade de activitate în misiunea diplomatică sau oficiul consular nu poate fi mai mic de un an.

Art 16 Legea Cu privire la serviciul diplomatic în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №761 din 27.12.2001

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului