Articolul 62 din Legea Finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale în Republica Moldova. Contul unic trezorerial

(1)Încasările la şi plăţile de la bugetele componente ale bugetului public naţional în monedă naţională se efectuează prin virament prin contul unic trezorerial, iar cele în valută străină –prin conturi deschise în Banca Naţională a Moldovei şi instituţiile financiare, în conformitate cu legislaţia valutară.

(2) Administratorii de bugete pot angaja/acorda, în bază contractuală, împrumuturi cu scadenţă în acelaşi an bugetar de la /la bugetele componente ale bugetului public naţional, gestionate prin contul unic trezorerial, destinate acoperirii decalajelor temporare de casă.

(3) Administratorii de bugete pot angaja, în bază contractuală, de la instituţii financiare împrumuturi destinate acoperirii decalajelor temporare de casă cu scadenţă în acelaşi an bugetar.

(4) Soldul mijloacelor bănești temporar libere, gestionate prin contul unic trezorerial, poate fi plasat sub formă de depozite la Banca Națională a Moldovei și în valori mobiliare de stat.

(5) Se interzice autorităţilor/instituţiilor bugetare:

a) să deschidă conturi bancare pentru efectuarea operaţiunilor de încasări şi plăţi prin instituţiile financiare, cu excepţia cardurilor de plată de afaceri (business), deschise cu autorizaţia Ministerului Finanţelor pentru acoperirea cheltuielilor ce ţin de delegarea în interes de serviciu peste hotare a conducătorilor de rang înalt ai autorităţilor publice centrale. Modul de deschidere şi gestionare a cardurilor de plată de afaceri (business) se stabileşte de către Ministerul Finanţelor;

b) să acorde/contracteze împrumuturi.

(7) Ministerul Finanţelor, Casa Naţională de Asigurări Sociale şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină pot angaja prestatori de servicii de plată , care activează pe teritoriul Republicii Moldova, pentru efectuarea unor operaţiuni ce ţin de executarea de casă a bugetelor.

(8) Procedura de selectare a băncilor comerciale , ca prestatori de servicii de plată, pentru efectuarea operaţiunilor ce ţin de executarea de casă a bugetelor se face o dată la trei ani în conformitate cu legislaţia privind achiziţiile publice.

(9) Mijloacele financiare primite de la bugetele componente ale bugetului public naţional de către autorităţile/instituţiile publice la autogestiune, întreprinderile de stat şi societăţile pe acţiuni ai căror fondatori/acționari sînt autorităţile publice centrale şi locale, în baza listei acestora aprobate în legea bugetară anuală, se gestionează prin contul unic trezorerial.

(10) Ministerul Finanţelor poate utiliza temporar soldurile de mijloace financiare din conturile entităţilor specificate la alin. (9), deschise în contul unic trezorerial, pentru acoperirea decalajelor temporare de casă ale bugetului de stat, cu rambursarea acestora în termen de 180 de zile de la data efectuării împrumutului şi fără a afecta plăţile entităţilor respective.

(11) Se interzice împrumutul mijloacelor financiare, acordate cu destinaţie conform acordurilor de finanțare, din resursele aferente proiectelor finanţate din surse externe.

Art 62 Legea Finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №181 din 25.07.2014

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului