Articolul 66 din Legea Finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale în Republica Moldova. Gestionarea angajamentelor

(1) Autorităţile/instituţiile bugetare sînt responsabile pentru asumarea, achitarea, evidenţa şi raportarea angajamentelor, în conformitate cu legislaţia care reglementează achiziţiile publice şi cu alte acte normative.

(2) Asumarea angajamentelor de către autorităţile/instituţiile bugetare se permite doar în scopurile şi în limitele alocaţiilor bugetare , luînd în considerare datoriile înregistrate la finele anului precedent.

(3) Se permite asumarea angajamentelor multianuale pe o perioadă de pînă la trei ani bugetari pentru obiectele de investiţii capitale, în limitele cheltuielilor prognozate în acest scop pe anii respectivi. Valoarea angajamentelor multianuale se ajustează anual în corespundere cu alocaţiile bugetare aprobate în acest scop pe anul bugetar respectiv.

(3-1) Se permite autorităților/instituțiilor bugetare asumarea angajamentelor multianuale, pe o perioada de până la trei ani bugetari, pentru achizițiile de bunuri, lucrări și servicii a căror perioadă de realizare este mai mare de un an, altele decât cele menționate la alin. (3), în limitele cheltuielilor prognozate în acest scop pe anii respectivi. Valoarea angajamentelor multianuale se ajustează anual în corespundere cu alocațiile bugetare aprobate în acest scop pe anul bugetar respectiv. Modalitatea și lista bunurilor, a lucrărilor/serviciilor pentru care se permite asumarea angajamentelor multianuale sunt stabilite de către Guvern.

(4) Autorităţile/instituţiile bugetare sînt obligate să revadă relaţiile contractuale cu furnizorii de mărfuri şi servicii şi să reducă cheltuielile dacă pe parcursul anului bugetar alocaţiile bugetare au fost diminuate ca urmare a modificării bugetului.

(5) Se interzice încheierea de către autoritățile/instituțiile bugetare a contractelor cu efectuarea plăților anticipate (avans) pentru achiziționarea mărfurilor, serviciilor și lucrărilor, cu excepția:

a) lucrărilor de construcții și reparații capitale, a căror valoare nu depășește 10 la sută din limita anuală stabilită pe obiectiv în scopul organizării proceselor tehnologice și procurării de materiale și utilaj, în cazul în care contractele de antrepriză încheiate între beneficiari și antreprenori prevăd astfel, cu confirmarea ulterioară a sumelor plătite prin volume de lucrări executate efectiv pe parcursul anului de gestiune;

b) mărfurilor, serviciilor și lucrărilor care nu cad sub incidența Legii privind achizițiile publice.

(6) Termenul stipulat în contract pentru executarea obligațiilor persoanelor fizice sau juridice față de autoritatea/instituția bugetară pentru livrarea bunurilor, prestarea serviciilor și executarea lucrărilor (cu excepția achizițiilor de arme, muniții, sisteme de armament, tehnică cu destinație militară, piese de schimb și accesorii aferente acestora, a serviciilor de întreținere a echipamentului militar) în mărimea plății anticipate (avansului) nu poate depăși 60 de zile de la data primirii avansului.

Art 66 Legea Finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №181 din 25.07.2014

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului