Articolul 40 din Legea Legea bugetului pe anul 1998 în Republica Moldova

(1) Agenţii economici, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, sînt obligaţi:

           a) să indice codul fiscal în documentele primare şi în alte documente de evidenţă contabilă, al căror nomenclator se aprobă de către Departamentul Analize Statistice şi Sociologice, de comun acord cu Ministerul Finanţelor;

           b) să indice în toate documentele privind efectuarea plăţilor la bugetul de stat, la bugetele locale şi la bugetul asigurărilor sociale de stat tipul plăţilor conform clasificaţiei bugetare;

           c) la perfectarea documentelor privind operaţiunile economice şi financiare să utilizeze numai formularele de documente cu regim special, dacă utilizarea lor este prevăzută de acte normative.

           (11) Banca Naţională a Moldovei, alte instituţii financiare, organele vamale primesc spre executare documentele, inclusiv cele de decontare, numai de la agenţii economici cărora le este atribuit cod fiscal şi numai dacă pe documente este indicat codul fiscal al acestor agenţi economici, iar în cazul achitării plăţilor la bugetul public naţional, şi codul acestor plăţi, conform clasificaţiei bugetare. Aceste instituţii vor verifica, în mod obligatoriu, autenticitatea codului fiscal, în conformitate cu baza de date a registrului fiscal, administrat de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat de pe lîngă Ministerul Finanţelor.

           (12) Neexecutarea prevederilor alin.(1) lit.c) şi ale alin.(11) atrage, din partea organelor Serviciului Fiscal de Stat şi a Departamentului control financiar şi revizie de pe lîngă Ministerul Finanţelor, aplicarea de sancţiuni pecuniare de la 75 pînă la 100 salarii minime la fiecare caz de încălcare. Mijloacele obţinute din aplicarea de sancţiuni pecuniare se varsă la bugetul de stat.

           (2) Veniturile obţinute de subiecţii activităţii de întreprinzător prin exagerarea preţului de cost al producţiei, a volumului de lucrări efectuate şi de servicii prestate, nerespectîndu-se actele normative ce reglementează formarea şi aplicarea preţurilor, indiferent de vechimea venitului ilicit, precum şi amenzile aplicate în cuantum echivalent acestor venituri, prin decizie a organelor abilitate cu drept de control, se percep la bugetul de stat.

           (3) Dacă sînt depistate cazuri de comercializare a mărfurilor (producţiei) nemarcate cu timbre de control, organele Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului Controlului Vamal, Serviciului Fiscal de Stat şi Departamentului control financiar şi revizie de pe lîngă Ministerul Finanţelor sechestrează aceste mărfuri (această producţie) şi aplică agenţilor economici amenzi echivalente costului acestor bunuri la preţuri de piaţă. În caz de neachitare sau de imposibilitate a perceperii amenzii în termen de 5 zile lucrătoare, mărfurile (producţia) indicate se vînd, în contul stingerii amenzii, prin reţeaua comerţului cu amănuntul sau comision, ori în ordinea stabilită pentru comercializarea bunurilor sechestrate conform Legii nr.633-XIII din 10 noiembrie 1995 cu privire la modul de urmărire a impozitelor, taxelor şi altor plăţi, veniturile obţinute urmînd să fie vărsate la bugetul de stat.

           (4) Organele abilitate cu drept de control aplică agenţilor economici care încalcă modul de marcare, evidenţă şi comercializare a articolelor din metale şi pietre preţioase sancţiuni pecuniare de la 100 la 150 salarii minime pentru fiecare caz de încălcare. Mijloacele obţinute din aplicarea sancţiunilor pecuniare se varsă la bugetul de stat.

           (6) Departamentul Controlului Vamal:

           a) va asigura controlul asupra repatrierii bunurilor antrenate în operaţiunile schimbului de mărfuri şi a mijloacelor financiare obţinute din operaţiuni economice externe;

           b) va organiza escortarea prioritară a mijloacelor de transport cu bunuri supuse accizelor şi altor impozite.

Art 40 Legea Legea bugetului pe anul 1998 în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1446 din 27.12.1997

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului