Articolul 10 din Legea Privind Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale în Republica Moldova. Indisponibilizarea bunurilor infracţionale

(1) Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale asigură indisponibilizarea bunurilor infracţionale identificate prin:

a) solicitarea punerii sub sechestru de către instanţa de judecată, în condiţiile Codului de procedură penală;

b) emiterea ordinului de îngheţare.

(2) Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale emite ordinul de înghețare a bunurilor infracționale pe un termen de până la 30 de zile lucrătoare, în baza solicitării în scris a autorităților competente străine sau în cadrul delegațiilor parvenite de la organul de urmărire penală. La expirarea termenului, efectele ordinului de înghețare încetează de drept.

(3) Ordinul de îngheţare conţine:

a) informaţia cu privire la proprietarul, posesorul sau beneficiarul efectiv al bunurilor infracţionale;

b) încadrarea juridică a infracţiunii care se bănuieşte că a generat bunurile infracţionale;

c) bunurile infracţionale care urmează a fi îngheţate şi dovezile aferente acestor bunuri;

d) motivele care justifică necesitatea îngheţării bunurilor infracţionale;

e) după caz, persoanele fizice şi persoanele juridice de drept public şi privat cărora li se interzice să participe, sub orice formă, în operaţiuni şi tranzacţii cu bunurile infracţionale indicate, precum şi să faciliteze mutarea, transportul sau tranzitarea bunurilor infracţionale.

(4) În baza ordinului de îngheţare emis de Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale, proprietarii, posesorii şi beneficiarii efectivi ai bunurilor infracţionale, alte persoane fizice şi persoane juridice de drept public şi privat implicate în operaţiunile şi tranzacţiile al căror obiect sînt bunurile infracţionale pot fi obligate de a suspenda orice operaţiuni şi tranzacţii cu privire la bunurile respective sau participarea, sub orice formă, la acestea.

 (5) Ordinul de înghețare emis de Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale se comunică persoanelor vizate în ordin imediat, dar nu mai tîrziu de 3 zile din momentul emiterii, în scris, prin notă telefonică sau telegrafică ori prin mijloace electronice.

(6) Ordinul de înghețare emis de Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale poate fi contestat în instanţa de contencios administrativ fără respectarea procedurii prealabile.

(7) Încălcarea ordinului de îngheţare comunicat de Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale atrage răspundere penală, conform art. 251 din Codul penal.

(8) În cazul dispariției temeiurilor care au justificat emiterea ordinului de înghețare, șeful Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale dispune anularea acestuia prin emiterea unui ordin.

(9) Efectele ordinului de înghețare încetează odată cu aplicarea măsurilor asigurătorii pe bunurile înghețate.

Art 10 Legea Privind Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №48 din 30.03.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021