Articolul 73 din Legea Privind azilul în Republica Moldova în Republica Moldova. Persoanele cu tulburări psihice (boli mintale sau deficienţe mintale)

(1) În situaţia în care există dubii serioase cu privire la discernămîntul solicitantului de azil, Direcţia azil şi integrare solicită efectuarea unei expertize psihiatrice în condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare.

(2) În cazul în care, prin expertiză psihiatrică, se constată lipsa de discernămînt al solicitantului de azil, Direcţia azil şi integrare iniţiază procedura privind instituirea unei măsuri de ocrotire judiciare, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru cetăţenii Republicii Moldova.

(3) Pînă la numirea persoanei însărcinate cu ocrotirea, procedura de soluţionare a cererii de azil este suspendată. Pe perioada suspendării procedurii de acordare a unei forme de protecţie, solicitantul de azil lipsit de discernămînt beneficiază de drepturile prevăzute pentru solicitanţii de azil.

(4) Cererea solicitantului de azil în privinţa căruia a fost instituită tutela este depusă de tutore, după numire, în condiţiile în care hotărîrea judecătorească nu dispune altfel.

(5) În cazul în care efectuarea interviului pentru determinarea statutului de refugiat poate fi realizată, ocrotitorul provizoriu, curatorul sau tutorele, după caz, va face demersurile necesare pentru pregătirea solicitantului de azil lipsit de discernămînt în vederea susţinerii interviului.

(6) Consilierul de decizie va informa solicitantul de azil lipsit de discernămînt şi reprezentantul său legal despre scopul şi posibilele consecinţe ale interviului.

(7) Interviul va fi ţinut de un consilier de decizie cu pregătire specială în tehnica intervievării persoanelor cu necesităţi speciale.

Art 73 Legea Privind azilul în Republica Moldova în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №270 din 18.12.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului