Articolul 29 din Legea Privind calitatea aerului atmosferic în Republica Moldova. Regimul de gestionare

(1) În vederea gestionării calității aerului atmosferic privind dioxidul de sulf, dioxidul de azot, oxizii de azot, particulele în suspensie PM10 și PM2,5, plumbul, benzenul, monoxidul de carbon, arsenul, cadmiul, nichelul, benzo(a)pirenul, în fiecare zonă sau aglomerare se delimitează arii care se clasifică în regimuri de gestionare în funcție de rezultatul evaluării calității aerului atmosferic, realizată cu respectarea prevederilor secțiunii 1 din capitolul III, după cum urmează:

a) regim de gestionare I – reprezintă ariile din zonele și aglomerările în care nivelurile de dioxid de sulf, dioxid de azot, oxizi de azot, particule în suspensie PM10 și PM2,5, plumb, benzen, monoxid de carbon sunt mai mari sau egale cu valorile-limită plus marja de toleranță, daca este relevant, iar nivelurile de arsen, cadmiu, nichel, benzo(a)piren, particule în suspensie PM2,5 sunt mai mari decât valorile-țintă prevăzute în anexa nr. 2;

b) regim de gestionare II – reprezintă ariile din zonele și aglomerările în care nivelurile de dioxid de sulf, dioxid de azot, oxizi de azot, particule în suspensie PM10 și PM2,5, plumb, benzen, monoxid de carbon sunt mai mici sau egale cu valorile-limită, iar nivelurile de arsen, cadmiu, nichel, benzo(a)piren, particule în suspensie PM2,5 sunt mai mici decât valorile-țintă prevăzute în anexa nr. 2.

(2) Pentru ariile din zonele și aglomerările clasificate în regim de gestionare I se elaborează planuri privind calitatea aerului pentru a se atinge valorile-limită corespunzătoare sau, respectiv, valorile-țintă.

(3) Pentru ariile din zonele și aglomerările clasificate în regim de gestionare II se elaborează planuri de menținere a calității aerului.

(4) Nivelul poluanților atmosferici în ariile din zonele și aglomerările clasificate în regim de gestionare II, odată fiind atins, se menține.

(5) În zonele și aglomerările clasificate în regim de gestionare I sunt delimitate ariile în care s-au depășit valorile-țintă pentru arsen, cadmiu, nichel, benzo(a)piren și sunt determinate sursele care au contribuit la aceasta, fiind stabilite măsuri direcționate către sursele predominante de emisii, în scopul atingerii valorilor-țintă.

(6) Pentru ariile din zonele și aglomerările clasificate în regim de gestionare I, unde depășirile valorilor-limită pentru un anumit poluant atmosferic sunt cauzate de contribuții din surse naturale, se furnizează informații cu privire la concentrații și surse, precum și probe care demonstrează elocvent că depășirile sunt cauzate de evenimente naturale.

(7) În cazul depășirilor care pot fi atribuite surselor naturale în conformitate cu alin. (6), acestea nu se consideră depășiri în sensul prezentei legi.

Art 29 Legea Privind calitatea aerului atmosferic în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №110 din 14.04.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului