Articolul 5 din Legea Privind comerţul electronic în Republica Moldova. Principiile de bază de furnizare a serviciilor societății informaționale

(1) Activitatea furnizorilor de servicii şi a destinatarilor serviciilor nu este supusă nici unei autorizări prealabile şi se desfăşoară în concordanţă cu principiile concurenţei libere şi loiale, cu excepția cazurilor în care activitatea furnizorilor de servicii și a destinatarilor serviciilor devine incidentă prevederilor Legii nr.160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.

(2) Persoanele fizice și juridice au drepturi egale în ceea ce privește furnizarea de servicii ale societății informaționale. Acordarea anumitor priorități sau limitarea drepturilor și intereselor furnizorilor de servicii și ale destinatarilor serviciilor, cu excepția cazurilor prevăzute de lege, nu se admite.

(3) Activitatea persoanelor fizice şi juridice care furnizează servicii ale societăţii informaţionale nu se limitează la anumite teritorii sau categorii de bunuri, lucrări sau servicii, dacă contractul sau legea nu prevede altfel.

(4) Activitatea furnizorilor de servicii şi a intermediarilor stabiliţi în alte state care furnizează servicii destinatarilor din Republica Moldova se desfăşoară în condiţiile tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte şi ale legislaţiei statului unde se află sediul furnizorilor de servicii şi al intermediarilor respectivi.

(5) Furnizarea serviciilor societăţii informaţionale de către un furnizor de servicii stabilit într-un alt stat nu poate fi restricționată în Republica Moldova dacă furnizorul respectă prevederile legislaţiei naţionale.

(6) Prevederile alin. (5) nu se aplică:

a) drepturilor de autor şi drepturilor conexe, precum şi drepturilor de proprietate industrială;

b) emisiunilor de monedă electronică;

c) publicităţii pentru organisme de plasament colectiv;

d) activităţilor de asigurare;

e) libertăţii părţilor de a alege dreptul aplicabil contractului lor;

f) obligaţiilor contractuale ce decurg din contractele încheiate de consumatori;

g) validităţii formale a contractelor care creează sau transferă drepturi asupra bunurilor imobiliare, în cazul în care aceste contracte sînt supuse unor cerinţe formale imperative din legislaţia statului în care este situat bunul imobiliar;

h) autorizării comunicărilor comerciale prin poşta electronică nesolicitate.

(7) Autorităţile publice abilitate pot lua măsuri derogatorii de la prevederile alin. (5) în cazurile în care acestea sînt necesare pentru menţinerea ordinii publice, pentru prevenirea, investigarea şi descoperirea infracţiunilor, pentru desfăşurarea urmăririi penale, protecţia minorilor, lupta împotriva oricărei forme de incitare la ură din raţiune de rasă, sex, religie sau naţionalitate, împotriva oricăror atingeri aduse demnităţii umane, pentru protecţia sănătăţii publice, apărarea şi siguranţa naţională, protecţia consumatorilor, precum şi a investitorilor. Măsurile respective se aplică, în conformitate cu actele legislative şi alte acte normative în vigoare, împotriva oricărui serviciu al societăţii informaţionale care aduce atingere obiectivelor menţionate sau care prezintă risc serios şi grav de prejudiciere a acestor obiective şi trebuie să fie proporţionale cu aceste obiective.

Art 5 Legea Privind comerţul electronic în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №284 din 22.07.2004

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului