Articolul 17 din Legea Privind controlul şi prevenirea consumului abuziv de alcool, consumului ilicit de droguri şi de alte substanţe psihotrope în Republica Moldova. Acordarea de asistenţă medicală persoanelor în stare de ebrietate sau de efect al drogurilor

(1) În localităţile cu o populaţie de peste 50 mii de locuitori şi în centrele raionale se organizează, în componenţa instituţiilor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, centre de dezintoxicare medicală, al căror regulament se aprobă de Guvern.

(2) Persoana care încalcă ordinea publică reprezentînd un pericol pentru mediul înconjurător şi/sau pentru viaţa şi sănătatea proprie, fiind suspectată de aflarea sa în stare de ebrietate, este supusă examinării medicale pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei. Rezultatele examinării şi recomandările medicului se aduc, contra semnătură, la cunoştinţa persoanei examinate, iar în anumite cazuri şi a persoanei care a adus-o la examinare.

(2-1) Examinarea medicală pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei se efectuează de medicii învestiţi cu acest drept.

(2-2) Examinarea medicală pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei se efectuează în baza bonului de trimitere emis de lucrătorii organelor de drept, de conducătorii de întreprinderi şi organizaţii, precum şi în baza adresării personale a cetăţenilor.

(2-3) Faptul consumului de droguri fără prescripţia medicului se constată în temeiul rezultatelor examinării medicale şi al rezultatelor testării lichidelor biologice.

(2-4) Divergenţele apărute între cele două concluzii ale examinării medicale pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei, precum şi toate litigiile ce ţin de această examinare se soluţionează în procedură prealabilă obligatorie, la cererea persoanei sau a organului interesat, de Comisia de control a examinării medicale pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei din subordinea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

(2-5) Trimiterea la examinarea medicală pentru determinarea stării de ebrietate şi naturii ei poate fi contestată în instanţa de judecată, conform legislaţiei.

(2-6) Regulamentul privind modul de testare alcoolscopică, de testare antidrog şi de examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei se aprobă de Guvern.

(3) Măsurile aplicate persoanelor în stare de ebrietate sau de efect al drogurilor:

a) persoanele cu un grad uşor de ebrietate sau de intoxicare cu droguri rămîn, după examinare medicală, în libertate sau sînt puse la dispoziţia instituţiei (organizaţiei) care le-a adus la examenul medical, pentru ca aceasta să le aplice în continuare măsurile prevăzute de lege;

b) persoanele cu un grad mediu de ebrietate sau de intoxicare cu droguri sînt trimise, în baza avizului comisiei indicate la alin.(2), la centrele de dezintoxicare medicală specificate la alin.(1), unde sînt transportate de instituţia (organizaţia) care le-a adus la testare;

c) persoanele cu un grad avansat de ebrietate sau de intoxicare cu droguri sînt transferate de instituţiile de asistenţă medicală de urgenţă în instituţii curative pentru a li se acorda asistenţă medicală de urgenţă.

(4) În cazul inexistenţei unui centru de dezintoxicare medicală în localitate, persoanelor în stare de ebrietate sau de efect al drogurilor care au nevoie de asistenţă medicală, aceasta li se va acorda în policlinici sau staţionare teritoriale, unde vor fi transportate de instituţia (organizaţia) indicată la alin.(3) lit.b) şi c).

(5) Persoanele în stare de ebrietate sau de efect al drogurilor care nu au nevoie de asistenţă medicală urgentă, dar continuă să prezinte, prin comportament, un pericol pentru viaţa şi sănătatea proprie, pentru viaţa şi sănătatea celor din jur, pot fi reţinute la secţiile de poliţie cel mult 24 de ore.

(6) Despre militarii cu efectele enumerate la alin.(2) se va comunica ofiţerului de serviciu de la comenduirea militară. Cu acordul lui, aceste persoane beneficiază, după caz, de asistenţă în conformitate cu alin.(3) lit.b) şi c) sau sînt predate ofiţerului de serviciu de la comenduirea militară pentru a fi asistate în instituţiile curative ale departamentului militar.

(7) Examenul medical şi întregul volum de servicii medicale prevăzute în prezentul articol se acordă contra plată, conform Catalogului tarifelor la serviciile medicale.

(8) Despre persoanele internate în centrele de dezintoxicare medicală sau în instituţiile curative se comunică membrilor de familie sau altor rude ale acestora, precum şi comisiei pentru protecţie socială, iar în cazul minorilor - părinţilor sau tutorilor şi, ulterior, comisiei pentru problemele minorilor.


Art 17 Legea Privind controlul şi prevenirea consumului abuziv de alcool, consumului ilicit de droguri şi de alte substanţe psihotrope în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №713 din 06.12.2001

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului