Articolul 17-1 din Legea Privind controlul şi prevenirea consumului abuziv de alcool, consumului ilicit de droguri şi de alte substanţe psihotrope în Republica Moldova. Acordarea asistenţei medicale narcologice

(1) Asistenţa medicală narcologică se acordă în condiţii de ambulator sau de staţionar, în funcţie de indicaţiile terapeutice, sub formă de asistenţă consultativă sau de supraveghere medicală.

(2) Asistenţa consultativă o acordă medicul psihiatru-narcolog la solicitarea persoanei ori la trimiterea medicului de familie, la cererea ori cu consimţămîntul părţilor sau al reprezentantului legal al persoanei.

(3) Supravegherea medicală poate fi stabilită în cazul suspectării maladiei narcologice (alcoolism cronic sau narcomanie) cu scopul confirmării sau excluderii acesteia, manifestării evidente a maladiei narcologice constante sau acutizării frecvente a acesteia şi presupune examinarea medicală periodică de către medicul psihiatru-narcolog şi acordarea asistenţei medicale de profil, conform protocoalelor clinice.

(4) În cazul în care persoana nu este de acord cu decizia medicului privind necesitatea supravegherii medicale, ea se poate adresa comisiei narcologice pentru examinare medicală şi determinarea necesităţii supravegherii medicale.

(5) Decizia comisiei narcologice privind necesitatea continuării sau încetării supravegherii medicale prin dispensarizare se consemnează în documentaţia medicală. Decizia comisiei narcologice poate fi contestată în organul ierarhic superior, precum şi în instanţa de judecată.

(6) Supravegherea medicală poate fi încetată odată cu excluderea maladiei narcologice, cu abandonarea consumului abuziv de alcool, consumului ilicit de droguri şi de alte substanţe psihotrope şi, în lipsa semnelor caracteristice alcoolismului cronic sau narcomaniei, pe tot parcursul supravegherii medicale sau cu însănătoşirea ori ameliorarea considerabilă a stării sănătăţii. După încetarea supravegherii medicale prin dispensarizare, asistenţa narcologică poate fi acordată sub formă consultativă, la cererea personală.

(7) Asistenţa medicală narcologică se va efectua în baza standardelor aprobate de  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

(8) Persoanele atrase în consumul ilicit de droguri, depistate, vor fi luate la evidenţă de organele cu funcţiile de prevenire şi combatere a narcomaniei şi narcobusinessului, în conformitate cu actele normative adoptate de  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale şi de alte organe abilitate.

Art 17-1 Legea Privind controlul şi prevenirea consumului abuziv de alcool, consumului ilicit de droguri şi de alte substanţe psihotrope în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №713 din 06.12.2001

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului