Articolul 24 din Legea Privind declararea averii și a intereselor personale în Republica Moldova. Dispoziții tranzitorii

(1) Prezenta lege intră în vigoare de la 1 august 2016, cu excepția prevederilor art. 7, care vor intra în vigoare începînd cu 1 ianuarie 2018.

(2) Pînă la 1 ianuarie 2018, subiecţii declarării își vor depune declaraţiile de avere şi de interese personale în formă scrisă, pe suport de hîrtie sau sub formă de document electronic. Începînd cu 1 ianuarie 2018, subiecţii declarării vor fi obligați să-și depună declaraţiile exclusiv în formă electronică, prin intermediul serviciului electronic disponibil pe pagina web oficială a Autorității Naționale de Integritate.

(3) Pînă la 1 ianuarie 2018, declarațiile de avere și interese personale pe suport de hîrtie se depun în termenele stabilite la art. 6, la persoanele responsabile de colectarea lor, desemnate de conducătorii organizațiilor publice. Subiectul declarării care își depune declarația în scris, pe suport de hîrtie, va avea dreptul să o rectifice și să substituie declarația depusă pînă la expirarea termenelor prevăzute la art. 6.

(4) Declarațiile de avere și interese personale depuse în condițiile alin. (3) se publică pe pagina web oficială a Autorității Naționale de Integritate în termen de 30 de zile de la depunere, asigurînd accesul permanent la acestea, cu excepţia datelor prevăzute la art. 9 alin. (2) şi (3).

(5) Persoanele responsabile de colectarea declaraţiilor au următoarele atribuţii:

a) primesc şi înregistrează declaraţiile într-un registru special, denumit Registrul declaraţiilor de avere şi de interese personale, care este public, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2;

b) eliberează imediat subiectului declarării o dovadă de primire a declarației depuse, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3;

c) la solicitarea subiecților declarării din cadrul entității, pun la dispoziţia acestora formularele declaraţiilor;

d) la cererea subiectului declarării, asigură substituirea declarației depuse cu cea rectificată;

e) acordă consultanţă cu privire la completarea şi prezentarea în termen a declaraţiei;

f) la solicitarea subiectului declarării, acordă consultanţă cu privire la aplicarea prevederilor legale referitoare la declararea şi verificarea averii și a intereselor personale;

g) verifică respectarea condiţiilor de formă a declaraţiei în conformitate cu prevederile art. 7, iar în cazul identificării unor nereguli, o restituie subiectului declarării şi îi recomandă rectificarea declaraţiei;

h) actualizează permanent Registrul electronic al subiecţilor declarării averii şi a intereselor personale.

(6) În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (5), persoanele responsabile de colectarea declaraţiilor se subordonează direct conducătorului entităţii corespunzătoare, care răspunde de desfăşurarea în bune condiții a activității acestora, şi au dreptul să prelucreze date cu caracter personal.

(7) Dacă persoana responsabilă de colectarea declarațiilor identifică deficiențe în completarea declarației, aceasta recomandă subiectului declarării rectificarea declarației în termen de 10 zile lucrătoare din momentul solicitării rectificării. Faptul transmiterii declarației spre rectificare și al primirii declarației rectificate se consemnează în Registrul declarațiilor de avere și interese personale.

(8) După verificarea declarațiilor, persoanele responsabile de colectarea lor expediază la Autoritatea Națională de Integritate, în termen de 20 de zile de la expirarea termenului prevăzut la art. 6 alin. (1), (2), (4) și (5), declarațiile, inclusiv cele rectificate, şi extrasul autentificat din Registrul declarațiilor de avere și interese personale, precum şi lista subiecților declarării care nu și-au depus sau au depus cu întîrziere declarațiile de avere şi interese personale.

(9) Declarațiile președintelui și vicepreședintelui Autorității Naționale de Integritate sînt transmise, în termen de 20 de zile de la expirarea termenului prevăzut la art. 6 alin. (1), (2), (4) și (5), la Consiliul de Integritate, fiind însoţite de extrasul autentificat din Registrul declarațiilor de avere și interese personale.

(10) Neîndeplinirea de către persoana responsabilă de colectarea declaraţiilor a atribuțiilor prevăzute de prezentul articol constituie abatere disciplinară.

(11) Încălcarea regimului de confidențialitate a informațiilor conținute în declarațiile de avere și interesele personale, prevăzute la art. 9 alin. (2) și (3), se sancționează conform legii.

(12) Situaţiile de conflict de interese nesoluţionate pînă la intrarea în vigoare a prezentei legi, precum şi cele apărute după intrarea ei în vigoare, se declară şi se soluţionează conform prevederilor prezentei legi.

Art 24 Legea Privind declararea averii și a intereselor personale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №133 din 17.06.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului