Articolul 21 din Legea Privind finanţele publice locale** în Republica Moldova. Examinarea și aprobarea bugetelor locale

(1) Autoritatea executivă prezintă autorității reprezentative și deliberative respective, cel tîrziu la data de 20 noiembrie, proiectul deciziei bugetare anuale spre examinare și aprobare.

(2) Proiectul deciziei bugetare anuale, însoțit de o notă informativă, prezentat spre aprobare autorității reprezentative și deliberative respective, include:

a) proiectul deciziei bugetare anuale;

b) anexele la proiectul deciziei, în care se vor reflecta:

– sinteza indicatorilor generali și sursele de finanțare ale bugetului local;

– componența veniturilor bugetului local;

– resursele și cheltuielile bugetului local conform clasificației funcționale și pe programe;

– nomenclatorul tarifelor pentru serviciile prestate contra plată de către autoritățile/instituțiile bugetare;

– transferurile de la/către alte bugete;

– sinteza proiectelor de investiții capitale finanțate de la bugetul local, inclusiv din contul transferurilor de la alte bugete, precum și lista proiectelor finanțate din surse externe;

– efectivul-limită al statelor de personal din autoritățile/instituțiile bugetare finanțate de la bugetul respectiv;

– programul anual al împrumuturilor;

c) cuantumul fondului de rezervă;

d) plafonul datoriei unității administrativ-teritoriale și plafonul garanțiilor acordate de autoritățile administrației publice locale;

e) alte prevederi.

(3) Nota informativă la proiectul deciziei bugetare anuale cuprinde informații de fundamentare a proiectului de buget, inclusiv performanța în cadrul programelor incluse în buget, factorii care au influențat alocarea resurselor, precum și explicații cu privire la estimările de venituri și cheltuieli. Informația prezentată în nota informativă la proiectul de buget reflectă rezultatele ultimilor doi ani bugetari, rezultatele estimate pentru anul bugetar curent, indicatorii planificați pentru anul bugetar viitor și estimările pentru cel puțin doi ani ulteriori.

(4) Autoritatea reprezentativă și deliberativă examinează proiectul bugetului local în două lecturi:

a) în prima lectură: se audiază raportul autorității executive respective privind proiectul bugetului local și se aprobă indicatorii generali ai bugetului: veniturile și cheltuielile, soldul bugetar și sursele de finanțare, precum și plafonul datoriei unității administrativ-teritoriale și plafonul garanțiilor acordate de autoritățile administrației publice locale;

b) în lectura a doua: proiectul deciziei bugetare anuale se examinează și se votează pe articole/puncte sau, după caz, în ansamblu.

(5) Autoritatea reprezentativă și deliberativă aprobă decizia bugetară anuală cel tîrziu la data de 10 decembrie.

(6) În termen de 5 zile de la aprobarea deciziei bugetare anuale, autoritatea executivă prezintă direcției finanțe o copie a deciziei respective, legalizată de secretarul autorității reprezentative și deliberative.

(7) Direcția finanțe prezintă sinteza consolidată a bugetelor locale de nivelul întîi și al doilea aprobate, precum și alte materiale conform cerințelor și în termenele stabilite de Ministerul Finanțelor.

Art 21 Legea Privind finanţele publice locale** în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №397 din 16.10.2003

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului