Articolul 30 din Legea Privind finanţele publice locale** în Republica Moldova. Blocarea alocațiilor bugetare

(1) În procesul executării bugetului local, administratorul de buget este autorizat să blocheze temporar anumite alocații de la bugetul respectiv, cu excepția plăților pentru deservirea datoriei unității administrativ-teritoriale respective, în următoarele situații:

a) dacă analiza executării scontate a bugetului atestă înrăutățirea soldului bugetar, aprobat prin decizia bugetară anuală;

b) dacă limitele de alocații în proiectul bugetului care urmează a fi aprobat sînt mai mici decît cele din bugetul provizoriu care se execută;

c) dacă sînt inițiate propuneri de reducere a alocațiilor fie prin redistribuire, fie prin modificarea bugetului.

(2) În perioada de blocare a alocațiilor, autoritățile/instituțiile bugetare nu își pot asuma noi angajamente de cheltuieli.

(3) Blocarea alocațiilor poate fi efectuată pe o perioadă ce nu depășește 60 de zile, cu informarea autorităților/instituțiilor bugetare și a autorităților reprezentative și deliberative despre circumstanțele ce au determinat această acțiune.

(4) În cazul în care acțiunile aferente blocării alocațiilor nu asigură menținerea soldului bugetar în limitele stabilite de decizia bugetară anuală, administratorul de buget, în termen de cel puțin 20 de zile pînă la expirarea perioadei de blocare, întocmește și prezintă autorității reprezentative și deliberative proiectul deciziei privind modificarea bugetului local respectiv.

(5) Blocarea alocațiilor efectuată în condițiile alin. (1) se aplică pînă la adoptarea deciziei privind modificarea bugetului local respectiv.

Art 30 Legea Privind finanţele publice locale** în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №397 din 16.10.2003

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului