Articolul 16 din Legea Privind gazele fluorurate cu efect de seră în Republica Moldova. Recuperarea

(1) Operatorii instalațiilor/echipamentelor staționare sau ai unităților de refrigerare de pe remorci frigorifice ce conțin gaze F care nu se regăsesc în spume expandabile, se asigură că recuperarea gazelor respective este realizată de către operatori certificați în conformitate cu prevederile art. 18, astfel încât aceste gaze să fie ulterior reciclate, regenerate sau eliminate.

(2) Obligația prevăzută la alin.(1) se aplică operatorilor următoarelor instalații/echipamente ce conțin gaze F:

a) circuite de răcire pentru echipamente staționare de refrigerare, echipamente staționare de climatizare și pompe de căldură staționare;

b) circuite de răcire pentru unitățile de refrigerare de pe remorcile frigorifice;

c) echipamente staționare ce conțin solvenți pe bază de gaze F;

d) echipamente staționare de protecție împotriva incendiilor;

e) întrerupătoare electrice staționare.

(3) Întreprinderea care a utilizat un container ce conține gaze F imediat înainte de eliminarea acestora asigură recuperarea eventualelor gaze reziduale pentru a se asigura că acestea sunt ulterior reciclate, regenerate sau eliminate.

(4) Operatorii de instalații/echipamente ce conțin gaze F, care nu sunt prevăzute la alin. (1), inclusiv echipamentele instalate pe unități de transport, asigură recuperarea gazelor pe parcursul ciclului de întreținere a instalațiilor/echipamentelor respective sau la defectarea acestora, de către operatori certificați în conformitate cu prevederile art. 18, astfel încât acestea să fie ulterior reciclate, regenerate sau eliminate.

(5) Recuperarea gazelor F din sistemele de climatizare cu care sunt dotate autovehiculele, care nu intră sub incidența Hotărârii Guvernului nr. 1242/2016 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la măsurile de reducere a emisiilor provenite de la sistemele de climatizare ale autovehiculelor, se realizează de către operatori certificați în conformitate cu prevederile art. 18 și care au o calificare ce corespunde cel puțin nivelului 4, conform Cadrului național al calificărilor din Republica Moldova, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1016/2017.

(6) Pentru recuperarea gazelor F din sistemele de climatizare ale autovehiculelor care intră sub incidența Hotărârii Guvernului nr.1242/2016, se consideră calificați în mod corespunzător doar operatorii certificați, care dețin cel puțin un certificat de atestare a competențelor profesionale în conformitate cu prevederile art. 18.

Art 16 Legea Privind gazele fluorurate cu efect de seră în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №43 din 03.03.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului