Articolul 20 din Legea Privind gazele fluorurate cu efect de seră în Republica Moldova. Emiterea autorizației

(1) Importul, exportul, reexportul și tranzitul fiecărui lot de gaze F specificate la anexa nr. 1, precum și al produselor și echipamentelor ce conțin sau a căror funcționare se bazează pe astfel de gaze, se efectuează în baza autorizației emise de către Agenția de Mediu.

(2) Importul, exportul, reexportul și tranzitul produselor și al echipamentelor ce conțin sau a căror funcționare se bazează pe gaze F specificate la anexa nr. 4 se efectuează în baza autorizației, până la intrarea în vigoare a interdicției referitoare la introducerea pe piață a acestor produse și echipamente.

(3) Importul, exportul, reexportul și tranzitul fiecărui lot de hidrofluorcarburi specificate la anexa nr. 1 secțiunea 1, precum și de produse și echipamente ce conțin sau a căror funcționare se bazează pe astfel de substanțe, se efectuează în temeiul autorizației, emisă în baza contingentelor anuale alocate de Comisia de repartizare a contingentelor anuale pentru importul hidroclorofluorcarburilor și hidrofluorcarburilor, în conformitate cu prevederile art. 29.

(4) Pentru obţinerea autorizației, solicitantul depune, fie la sediul autorității emitente, pe suport de hârtie, fie în format electronic, prin intermediul Sistemului informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive (SIA GEAP), următoarele documente:

a) o cerere în care se indică: denumirea, forma juridică de organizare, adresa juridică și IDNO-ul solicitantului autorizației, produsul sau echipamentul importat/exportat/reexportat (cu indicarea poziției tarifare din Nomenclatura combinată a mărfurilor), cantitatea importată/exportată/reexportată, țara de origine, statul importator/exportator, adresa juridică a beneficiarului, scopul efectuării importului/exportului/reexportului;

b) copia de pe contractul încheiat între importator şi exportator, la care se anexează lista de produse sau echipamente importate/exportate/reexportate, cu indicarea cantității acestora;

c) fișa tehnică de securitate, reglementată prin Legea nr. 277/2018 privind substanțele chimice, cu informații detaliate precum denumirea, caracteristicile și proprietățile gazelor F pentru care se solicită autorizația, modul prevăzut de utilizare a produsului, cantitatea de produs preconizată a fi introdusă pe piață.

(5) În cazul în care întreprinderea a depus cererea și setul de documente în format electronic, autoritatea emitentă solicită, după caz, în momentul eliberării autorizației, prezentarea originalelor documentelor ale căror copii au fost anexate la cererea transmisă la distanță, pentru a verifica autenticitatea copiilor respective.

(6) Autorizaţia conține următoarele elemente:

1) numele, adresa și IDNO-ul solicitantului;

2) numărul și data eliberării autorizației;

3) genul și locul activității;

4) condițiile speciale în funcție de genul de activitate:

a) măsurile de precauție necesare pentru a reduce scurgerile de gaze F pe parcursul ciclului lor de viață;

b) cerințe privind monitorizarea;

c) cerințe privind raportarea;

5) termenul de valabilitate al autorizației.

(7) Autorizaţia se eliberează în mod gratuit, în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii și este valabilă în cursul unui an calendaristic. Pentru importul, exportul sau reexportul hidrofluorcarburilor, autorizația este valabilă până la finele anului pentru care a fost alocat contingentul anual.

(8) Agenția de Mediu ține Registrul autorizațiilor emise și le include în SIA „REPC”.

Art 20 Legea Privind gazele fluorurate cu efect de seră în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №43 din 03.03.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului