Articolul 11 din Legea Privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război în Republica Moldova. Activităţi de identificare, cercetare /excavare a mormintelor de război

(1) Activităţile de identificare, cercetare şi excavare a mormintelor de război şi a fostelor cîmpuri de luptă se autorizează şi, după caz, se organizează de către autoritatea competentă pentru memorie militară. Aceste activităţi pot fi realizate de asociațiile obşteşti specializate, cu scopuri statutare în domeniu, luate în evidență de către autoritatea competentă pentru memorie militară.

(2) Desfăşurarea cercetărilor pe fostele cîmpuri de luptă, precum şi deshumarea mormintelor de război în cadrul unor iniţiative particulare se interzic.

(3) Amenajarea mormintelor de război nou-identificate se realizează la locul de identificare a osemintelor, iar dacă acest lucru nu este posibil, osemintele se transferă în cimitirele sau parcelele de onoare de război existente sau, după caz, nou-înființate.

(4) Cercetările/excavările de identificare/depistare a mormintelor de război, a osemintelor celor căzuţi pe cîmpurile de luptă, extragerea din pămînt a osemintelor şi altor vestigii materiale legate de război sînt realizate doar în cadrul unor expediţii conduse de arheologi autorizaţi, în baza programelor aprobate de către autoritatea competentă pentru memorie militară.

(5) Metodologia de cercetare și excavare a mormintelor de război şi a fostelor cîmpuri de luptă se elaborează şi se aprobă de către Ministerul Culturii.

(6) Înhumarea osemintelor identificate în cadrul cercetărilor de teren are loc în conformitate cu art. 10, iar mormintele de război nou-identificate, după cercetare, luare la evidenţă şi înregistrare, se amenajează de către autorităţile administrației publice locale cu participarea unităţilor militare dislocate în zonă.

(7) Armele, documentele, obiectele personale şi alte artefacte identificate în cadrul lucrărilor de cercetare/excavare a mormintelor de război şi a fostelor cîmpuri de luptă sînt predate prin acte de predare-primire către muzeele publice autorizate. În caz de depistare a unor documente sau obiecte personale ale unor persoane identificate, ele pot fi transmise, după documentarea corespunzătoare, rudelor sau urmașilor acestor persoane, conform legislației.

(8) În caz de identificare a muniţiilor şi/sau a altor obiecte/materiale explozibile în cadrul cercetărilor de teren, faptul este imediat comunicat autorităţilor abilitate de lege, care vor lua măsurile necesare pentru dezamorsarea sau distrugerea lor. Extragerea, în cadrul unor iniţiative particulare, a muniţiilor, obiectelor/materialelor explozibile din locul descoperirii acestora şi transportarea acestora se interzic.

Art 11 Legea Privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №161 din 20.07.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului