Articolul 10-1 din Legea Privind sistemul public de asigurări sociale în Republica Moldova. Elaborarea prognozei veniturilor şi cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat

(1) Procesul de elaborare a prognozei veniturilor şi cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul următor va include analiza executării acestor compartimente ale bugetului pentru o perioadă de cel puţin 2 ani anteriori anului bugetar proiectat, determinarea priorităţilor în domeniul asigurărilor sociale ce urmează a fi susţinute financiar în anul următor şi în cel puţin 2 ani ulteriori şi elaborarea planului de venituri şi cheltuieli pe fiecare articol conform clasificaţiei bugetare.

(2) Prognoza veniturilor se efectuează pe fiecare componentă specificată în art. 11.

(3) Prognoza contribuţiilor obligatorii de asigurări sociale de stat se efectuează în temeiul politicii în domeniul asigurării sociale de stat, elaborate de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale pe termen mediu, al analizei bazei de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale de stat din anii precedenţi, cu aplicarea indicatorilor macroeconomici pe termen mediu prognozaţi de către Ministerul Economiei.

(4) Transferurile din bugetul de stat se determină pornind de la necesarul de mijloace pentru asigurarea plăţii unor tipuri de pensii, indemnizaţii, alocaţii şi compensaţii, a căror finanţare se efectuează, conform actelor legislative şi altor acte normative, din bugetul de stat, prin intermediul bugetului asigurărilor sociale de stat.

(5) Volumul altor venituri ale bugetului asigurărilor sociale de stat se va planifica în temeiul art. 13 alin.(2), art. 14, 28, art. 51 alin.(3) şi (4).

(6) La estimarea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul bugetar proiectat, se va ţine cont de următoarele cerinţe generale:

a) fundamentarea propunerilor în baza actelor legislative şi altor acte normative în vigoare;

b) analiza politicii şi a obiectivelor elaborate în domeniul asigurării sociale şi asistenţei sociale de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale pe termen mediu;

c) estimarea transferurilor din bugetul de stat în limitele stabilite de către Ministerul Finanţelor;

d) propunerile subdiviziunilor teritoriale ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale pentru proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat ce ţin de determinarea cheltuielilor de organizare şi funcţionare a acestor structuri.

(7) La elaborarea planului de cheltuieli se va ţine cont numai de sumele cheltuielilor calculate pentru activitatea din anul respectiv.

(8) Cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat se vor calcula separat pe surse de finanţare: din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat şi din mijloacele bugetului de stat.

(9) Prognoza veniturilor şi cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat se va prezenta spre examinare autorităţilor competente şi partenerilor sociali.

(11) Modificarea indicatorilor prevăzuţi în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat se efectuează în cazurile:

a) adoptării unor acte legislative şi altor acte normative care stabilesc condiţii noi de protecţie socială a diferitelor categorii de populaţie;

b) modificării condiţiilor de calculare a contribuţiilor de asigurări sociale pentru unele categorii de contribuabili;

c) precizării cheltuielilor în legătură cu determinarea contingentului real de beneficiari înregistraţi la Casa Naţională de Asigurări Sociale.

Art 10-1 Legea Privind sistemul public de asigurări sociale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №489 din 08.07.1999

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului