Articolul 28 din Legea Privind sistemul public de asigurări sociale în Republica Moldova. Stabilirea majorărilor în caz de neplată în termen a contribuţiei de asigurări sociale

(1) Neplata contribuției de asigurări sociale în termenul stabilit atrage după sine plata unei majorări de întârziere (penalități), stabilită în conformitate cu alin. (2) din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere, până la data plății efective a sumei datorate, inclusiv.

(1-1) Majorări de întârziere (penalități) nu se vor calcula plătitorilor de contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat în cazul în care:

a) aceștia au depus documentele pentru transferul, de pe un cont pe altul, al sumelor plătite în cadrul bugetului asigurărilor sociale de stat – pentru perioada cuprinsă între data achitării și data transferului efectiv, în limitele sumei achitate;

b) aceștia au depus la Serviciul Fiscal de Stat cerere pentru compensarea datoriilor față de bugetul asigurărilor sociale de stat din contul restituirii T.V.A. sau al accizelor – pentru perioada cuprinsă între data înregistrării cererii și data transferului efectiv;

c) sumele obligațiilor față de bugetul asigurărilor sociale de stat au fost stinse prin scădere și luate la evidență specială în baza deciziei Serviciului Fiscal de Stat;

d) aceștia au depus documentele pentru transferul sumelor plătite din contul unui buget (bugetul de stat, bugetul local și fondurile obligatorii de asistență medicală) la contul bugetului asigurărilor sociale de stat – pentru perioada cuprinsă între data intrării documentelor la autoritatea respectivă și data transferului efectiv.

(1-2) Pentru angajatorii din agricultură, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, majorarea de întârziere (penalitatea) pentru neplata, în termenele stabilite la pct. 1.5 din anexa nr. 1, a contribuțiilor de asigurări sociale calculate pentru anul de gestiune se aplică cu începere de la 1 noiembrie al anului de gestiune.

(2) Cuantumul majorărilor de întîrziere prevăzute la alin.(1) se stabileşte prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul respectiv.

(3) Sumele reprezentînd majorările de întîrziere se fac venit la bugetul asigurărilor sociale de stat.

(4) Calculul majorării de întârziere (penalității) se efectuează de către Casa Națională, fără emiterea unei decizii speciale. Calculul majorărilor de întârziere (penalităților) pentru contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii calculate ca urmare a controlului fiscal se efectuează de către Serviciul Fiscal de Stat.

(5) Plătitorii la bugetul asigurărilor sociale de stat care au calculate și neachitate majorări de întârziere (penalități) pentru neplata în termen a contribuției de asigurări sociale de stat obligatorii și nu au datorii la plata contribuțiilor de asigurări sociale de stat și a amenzilor pot beneficia, la solicitare, de eșalonarea stingerii datoriilor la majorările de întârziere (penalități) pe parcursul anului bugetar în curs, cu condiția că transferă integral și în termen suma obligațiilor curente la bugetul asigurărilor sociale de stat.

(6) Stabilirea termenului de stingere a datoriilor la majorările de întârziere (penalități) se efectuează în baza acordului încheiat între Casa Națională și plătitor. Procedura de încheiere, de intrare în vigoare, de acțiune și de rezoluțiune a acordului de eșalonare a stingerii datoriilor la majorările de întârziere (penalități) față de bugetul asigurărilor sociale de stat se stipulează în regulamentul aprobat de Casa Națională. În cazul în care plătitorul de contribuții nu îndeplinește condițiile acordului, Casa Națională are dreptul de a rezolvi acordul înainte de expirarea termenului.

Art 28 Legea Privind sistemul public de asigurări sociale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №489 din 08.07.1999

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului