Articolul 55 din Legea Privind sistemul public de asigurări sociale în Republica Moldova. Preluarea activităţilor şi a patrimoniului

(1) În termen de 2 luni de la data adoptării statutului său, Casa Naţională preia:

a) activităţile corespunzătoare de la Fondul Social, Departamentul pentru Pensii şi Asistenţă Socială, de la Centrul de Calculare a Pensiilor şi Indemnizaţiilor, de la organele teritoriale ale Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, învestite cu stabilirea şi plata pensiilor şi altor drepturi de asigurări sociale, precum şi activităţile de la consiliile de expertiză medicală a vitalităţii din cadrul Ministerului Sănătăţii;

b) în administrare dotările, clădirile, spaţiile şi terenurile proprietate publică, utilizate sau aflate în administrarea structurilor prevăzute la lit. a), conform listei aprobate de Guvern.

(2) De la data constituirii Consiliului de Administraţie şi pînă la intrarea în vigoare a prezentei legi, Casa Naţională:

a) organizează Casa de Asigurări Sociale a municipiului Chişinău, precum şi alte structuri teritoriale;

b) preia de la Fondul Social, pe bază, de protocol şi bilanţ contabil, bugetul asigurărilor sociale de stat, precum şi indicatorii aferenţi cheltuielilor de personal, în raport cu numărul personalului preluat, care se aplică pînă la data intrării în vigoare a prezentei legi şi·aprobarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

(3) Personalul care va fi preluat de Casa Naţională şi de structurile sale teritoriale se consideră transferat de la instituţiile enumerate la alin.(1) lit. a).

(4) Pînă la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul şi autorităţile administraţiei publice locale vor pune la dispoziţia Casei Naţionale localurile necesare funcţionării structurilor ei teritoriale, organizate conform prezentei legi.

(5) Pînă la data intrării în vigoare a prezentei legi, Casa Naţională stabileşte codul personal de asigurări sociale şi modalităţile de atribuire a acestuia.

(6) Forma şi conţinutul declaraţiei privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat, al declaraţiei de asigurare, al contractului de asigurare, precum şi al celorlalte documente necesare evidenţei drepturilor şi obligaţiilor de asigurări sociale, se stabilesc de Casa Naţională.

(7) Pînă la data intrării în vigoare a prezentei legi, Casa Naţională comunică conturile în care se virează sumele privind contribuţia de asigurări sociale.

(8) La data intrării în vigoare a prezentei legi, Casa Naţională preia, pe bază de protocol şi conform bilanţului contabil, disponibilităţile băneşti, precum şi creanţele şi alte datorii ale sistemelor de asigurări sociale integrate sistemului public.

(9) La data intrării în vigoare a prezentei legi, contribuţia de asigurări sociale suportată de asiguraţii cu contract individual de muncă din sistemul public nu va diminua venitul acestora.

(10) Menţinerea veniturilor asiguraţilor cu contract individual de muncă din sistemul public se realizează prin majorarea salariilor corespunzător cotei de contribuţie de asigurări sociale suportată în plus de către aceştia conform prezentei legi.

(11) Pentru asiguraţii care realizează venituri salariale lunare mai mari decît plafonul stabilit de 3 salarii medii lunare pe economie, majorarea prevăzută la alin.(10) se aplică la acest plafon.

(12) - abrogat.


Art 55 Legea Privind sistemul public de asigurări sociale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №489 din 08.07.1999

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului