Articolul 10 din Legea Privind verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice în Republica Moldova. Metodele de verificare

(1) Organul de verificare întreprinde măsuri de verificare doar după primirea documentelor menţionate la art.9 alin.(3).

(2) Organul de verificare colectează informaţiile necesare din bazele de date, din registrele şi din alte surse ale autorităţilor publice, solicită persoanelor juridice informaţii, inclusiv copii de pe dosarele personale ale candidaţilor de la locurile de lucru anterioare, de asemenea solicită de la Centrul Naţional Anticorupţie şi/sau Serviciul de Informaţii şi Securitate certificate de cazier privind integritatea profesională a candidaților. Organul de verificare poate folosi şi rezultatele verificărilor anterioare.

(3) Solicitările de informaţii adresate de către organul de verificare autorităţilor publice şi persoanelor juridice sînt obligatorii spre executare. Informaţiile se prezintă gratuit.

(4) Organul de verificare este în drept să solicite şi să primească, în condiţiile legii, informaţii şi materiale care constituie secret comercial, bancar sau un alt secret protejat prin lege, care se referă nemijlocit la activitatea persoanei supuse verificării şi care nu pot fi utilizate decît în scopurile impuse de prezenta lege.

(5) Autorităţile publice şi persoanele juridice prezintă organului de verificare informaţiile solicitate în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării solicitării.

(6) Titularul, candidatul la funcţia publică pot prezenta organului de verificare informaţii ce contribuie la efectuarea verificării.

(7) Dacă în cadrul verificării sînt obţinute informaţii despre o infracţiune în curs de pregătire sau despre o infracţiune comisă, organul de verificare este obligat să sesizeze organul de urmărire penală.

Art 10 Legea Privind verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №271 din 18.12.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021