Articolul 4 din Legea Сu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul) în Republica Moldova. Inviolabilitatea Avocatului Poporului

(1) Avocatul Poporului şi adjuncţii săi nu pot fi persecutaţi sau traşi la răspundere juridică pentru opiniile exprimate şi pentru acţiunile pe care le îndeplinesc, cu respectarea legii. 

(2) Avocatul Poporului nu poate fi reținut, arestat sau percheziționat fără acordul Parlamentului, iar adjuncții săi – fără informarea prealabilă a Parlamentului. În caz de infracțiune flagrantă și în cazul infracțiunilor prevăzute la art.243, 324–328 și 330-2 din Codul penal nr.985/2002, acordul Parlamentului pentru reținere, arestare sau percheziționare nu este necesar. Toate acţiunile procesuale în privința Avocatului Poporului, cu excepția cazurilor de infracţiune flagrantă, pot fi efectuate numai după emiterea ordonanţei de pornire a urmăririi penale, cu respectarea garanţiilor instituite de normele constituţionale şi actele internaţionale.

(3) Dacă Avocatului Poporului sau adjuncților săi le este înaintată o învinuire, aceștia sunt suspendați din funcţie de drept până în momentul în care hotărârea judecătorească rămâne definitivă. În cazul în care nu a fost probată vinovăția sau a fost pronunțată o hotărâre de achitare ori de încetare a procesului penal, suspendarea din funcție încetează și Avocatul Poporului sau adjuncții săi sunt repuși în toate drepturile deținute anterior.

 (4) Inviolabilitatea Avocatului Poporului şi a adjuncţilor săi se extinde asupra locuinţei şi localului de serviciu ale acestora, asupra mijloacelor de transport şi de telecomunicaţie folosite, asupra corespondenţei, documentelor şi averii personale.

Art 4 Legea Сu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul) în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №52 din 03.04.2014

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului