Articolul 52 din Legea Сu privire la organizarea activităţii notarilor în Republica Moldova. Comisia de etică

(1) Camera Notarială instituie Comisia de etică, care are drept scop examinarea cazurilor de încălcare a Codului de etică al notarilor şi constatarea abaterilor de la etica profesională. Comisia de etică este formată din 7 membri aleşi de către Adunarea Generală a Notarilor pe un termen de 4 ani, doi dintre aceștia fiind reprezentanți ai societății civile. (1-1) Dacă, în termen de 30 de zile de la data expirării mandatului membrului Comisiei de etică sau de la data încetării mandatului acestuia din diferite motive, nu a fost ales un nou membru al Comisiei de etică, acesta este numit de către ministrul justiției. (1-2) Calitatea de membru al Comisiei de etică este incompatibilă cu calitatea de membru în Comisia de licențiere, Consiliul Camerei Notariale și Colegiul disciplinar. (2) Şedinţele Comisiei de etică se consideră deliberative dacă la ele participă cel puţin 5 membri. Deciziile Comisiei de etică se adoptă cu votul a cel puţin 4 membri.

(21) În cazul declarării stării de urgență, de asediu sau de război, precum și în cazul situațiilor excepționale generate de epidemii, pandemii, calamități naturale, al situațiilor de criză teroristă sau al altor situații excepționale, care fac imposibilă prezența fizică a membrilor Comisiei de etică la ședințele acesteia, ședințele respective pot fi desfășurate la distanță, în regim on-line, prin intermediul mijloacelor de comunicații electronice, precum sistemul de teleconferință sau de videoconferință. Organizarea și desfășurarea ședințelor la distanță au loc conform unui regulament, aprobat de Ministerul Justiției după consultarea Camerei Notariale. Camera Notarială asigură respectarea dreptului de exprimare a votului în cadrul ședinței Comisiei de etică, caracterul secret al votului, după caz, precum și înregistrarea acestuia.

(3) În urma examinării cazurilor de încălcare a Codului de etică al notarilor, Comisia de etică adoptă o decizie motivată cu una din următoarele constatări: a) lipsa încălcării Codului de etică al notarilor; b) încălcarea prevederilor Codului de etică al notarilor; c) încălcare a prevederilor Codului de etică al notarilor pasibilă de răspundere disciplinară. (4) În cazul constatării unei încălcări a prevederilor Codului de etică al notarilor, Comisia de etică va atenţiona notarul, în formă scrisă sau orală, despre încălcarea comisă și își va expune opinia asupra comportamentului notarului. (5) În cazul constatării unei încălcări a prevederilor Codului de etică al notarilor pasibile de răspundere disciplinară, Comisia de etică va transmite dosarul spre examinare Colegiului disciplinar. (6) În baza unei generalizări a cazurilor examinate, Comisia de etică poate propune Camerei notariale elaborarea unor recomandări referitoare la etica profesională a notarilor, precum şi anumite indicaţii pentru programele de instruire. (7) Comisia de etică îşi desfăşoară activitatea în baza unui regulament aprobat de Adunarea Generală a Notarilor.

Art 52 Legea Сu privire la organizarea activităţii notarilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №69 din 14.04.2016, versiune în vigoare din 15.04.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului