Articolul 13 din Legea Cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fitosanitară în Republica Moldova. Zona protejată şi monitorizarea ei

(1) Zonă protejată este zona:

a) în care unul sau mai multe organisme de carantină, stabilite în una sau în mai multe localităţi din ţară, nu sînt endemice ori în care nu s-au stabilit, deşi există condiţii favorabile pentru stabilirea lor în acel loc;

b) în care există pericolul stabilirii anumitor organisme de carantină, date fiind condiţii ecologice favorabile pentru anumite culturi, deşi aceste organisme nu sînt endemice ori nu s-au stabilit în ţară; şi

c) care, în urma monitorizării şi a controalelor efectuate, a fost declarată astfel de către organul de control fitosanitar prin coordonare prealabilă cu autorităţile administraţiei publice locale, cu instituţiile ştiinţifice şi cu asociaţiile obşteşti de profil, cu alte persoane juridice de drept public sau privat competente.

(2) În cazul în care instituirea regimului de zonă protejată se face în temeiul alin. (1) lit. b), monitorizarea şi controlul fitosanitar sînt la latitudinea organului de control fitosanitar.

(3) Se consideră că un organism dăunător s-a stabilit într-o anumită zonă atunci cînd se ştie apriori de existenţa lui acolo şi nu s-a luat nici o măsură oficială pentru eradicarea lui ori măsurile aplicate s-au dovedit a fi ineficiente pentru o perioadă de cel puţin doi ani consecutivi.

(4) Organul de control fitosanitar va efectua monitorizări şi controale frecvente şi sistematice asupra prezenţei organismelor dăunătoare în zona protejată.

(5) Riscul prezentat de organismul dăunător identificat se analizează de către organul de control fitosanitar, luîndu-se măsurile de rigoare în conformitate cu art. 4.

(6) Numărul şi calitatea monitorizărilor şi a controalelor se stabilesc în funcţie de principiile ştiinţifice şi statistice unanim acceptate la nivel naţional şi internaţional.

(7) Rezultatele controalelor se aduc la cunoştinţă autorităţii administrative centrale în domeniul agriculturii şi Guvernului. În conformitate cu tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte, aceste rezultate se transmit, după caz, statelor vecine şi altor state interesate.

Art 13 Legea Cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fitosanitară în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №228 din 23.09.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului