Articolul 33 din Legea Cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fitosanitară în Republica Moldova. Finanţarea şi asigurarea tehnico-materială a organului de control fitosanitar şi a măsurilorspeciale de carantină fitosanitară

(1) Organul de control fitosanitar, subdiviziunile sale se finanţează de la bugetul de stat , inclusiv din veniturile colectate din prestarea cu plată a serviciilor, aprobate prin hotărîre de Guvern.

(2) Măsurile şi activităţile de localizare şi de lichidare a focarelor de organisme de carantină se finanţează din mijloacele deţinătorilor de teren, iar dezinfestarea/dezinfectarea plantelor, a produselor vegetale şi a bunurilor conexe supuse regimului de carantină fitosanitară, din mijloacele posesorului lor.

(3) În cazul apariţiei de organisme dăunătoare care pun în pericol producţia agricolă, acţiunile ce se impun pentru combaterea lor, achiziţionarea produselor de uz fitosanitar şi lucrările de combatere se finanţează din alocaţiile prevăzute în acest scop la bugetul de stat.

(4) Organismele dăunătoare, acţiunile de combatere a lor ce se impun, precum şi mijloacele financiare necesare în acest scop se nominalizează şi se stabilesc de către organul de control fitosanitar, de comun acord cu autoritatea administrativă centrală în domeniul agriculturii, în limitele mijloacelor financiare alocate de la bugetul de stat.

(5) Măsurile specifice de supraveghere şi de control şi, după caz, de eradicare a infestărilor/infecţiilor cu organisme dăunătoare originare din alte state, repararea daunelor şi a prejudiciilor cauzate se finanţează din alocaţiile prevăzute în acest scop la bugetul de stat.

(6) În conformitate cu tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte, organul de control fitosanitar poate solicita acoperirea parţială sau totală a cheltuielilor de combatere a organismelor dăunătoare, de eradicare ori de izolare a acestora din contul importatorului vinovat de pătrunderea lor pe teritoriul Republicii Moldova.

(7) În cazul unui pericol real sau posibil de apariţie, de introducere sau de răspîndire în ţară a organismelor dăunătoare, organul de control fitosanitar poate beneficia de contribuţii financiare pentru acoperirea cheltuielilor aferente efectuării măsurilor fitosanitare de combatere a organismelor dăunătoare în scopul eradicării sau, după caz, al izolării acestora.

Art 33 Legea Cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fitosanitară în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №228 din 23.09.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului