Articolul 38-1 din Legea Cu privire la secretul de stat în Republica Moldova. Licențierea activității de protecție a informaţiei care nu este atribuită la secret de stat

(1) Licenţierea activităţii de protecție a informației care nu este atribuită la secret de stat se efectuează în conformitate cu Legea nr.160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător în partea în care nu este reglementată de prezenta lege.

(2) Licenţa pentru activitatea de protecție a informației poate fi eliberată, la cererea solicitantului, pentru una sau mai multe dintre următoarele activități specifice:

a) importul, exportul, proiectarea, producerea şi comercializarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informației (cu excepția activității desfășurate de către autoritățile publice învestite cu acest drept prin lege);

b) prestarea serviciilor în domeniul protecției criptografice a informației (cu excepția activității în domeniul protecției secretului de stat);

c) prestarea serviciilor în domeniul protecției tehnice a informației (cu excepția activității în domeniul protecției secretului de stat).

(3) Pentru obținerea sau prelungirea licenței, solicitantul depune la Agenția Servicii Publice:

a) cererea care să conțină: denumirea, forma juridică de organizare, IDNO-ul întreprinderii sau al organizației ori numele, prenumele, adresa şi IDNP-ul persoanei fizice solicitante; genul de activitate pentru care se solicită licență; asumarea pe propria răspundere de către solicitantul de licență a responsabilității pentru respectarea condițiilor de licențiere la desfășurarea genului de activitate pentru care se solicită licența și pentru autenticitatea documentelor prezentate;

b) copia de pe titlul de proprietate sau de pe contractul de locaţiune a imobilului unde se va desfăşura activitatea licenţiată;

c) copiile de pe actele de studii ale specialiştilor în domeniu.

(4) La data înregistrării cererii și documentelor stabilite de prezentul articol pentru eliberarea/prelungirea licenței, autoritatea de licențiere va înștiința Serviciul de Informaţii şi Securitate pentru a se asigura de corespunderea condițiilor de activitate a solicitantului cu cerințele stabilite, a solicita și a obține autorizațiile necesare desfășurării activității/activităților solicitate.

(5) În termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data înștiințării, Serviciul de Informaţii şi Securitate va transmite autorității emitente autorizația sau procesul-verbal de control privind rezultatele verificării efectuate, precum și copia de pe autorizația emisă în urma controlului. În cazul în care Serviciul de Informaţii şi Securitate nu a transmis autorizația sau nu a inițiat un control în urma înștiințării și nu a eliberat procesul-verbal de control în termen de 10 zile lucrătoare de la data înștiințării, survine principiul aprobării tacite.

(6) În cazul primirii refuzului de a emite autorizație de la Serviciul de Informaţii şi Securitate, autoritatea de licențiere este în drept să refuze eliberarea licenței.

(7) Suspendarea, retragerea și reperfectarea licenţei se efectuează în conformitate cu Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.

(8) Licența se eliberează pe un termen de 5 ani.

(9) Condițiile de licențiere, lista documentelor ce se anexează la cererea de eliberare/prelungire a licenței, serviciile ce pot fi prestate în baza licenței, pentru activități specifice, sînt prevăzute în anexele nr. 2, 3 și 4.

Art 38-1 Legea Cu privire la secretul de stat în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №245 din 27.11.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului