Articolul 22-3 din Legea Privind activitatea particulară de detectiv şi de pază în Republica Moldova. Eliberarea și prelungirea autorizaţiei pentru activitatea particulară de pază

(1) Modul de solicitare, acordare, suspendare și retragere a autorizației pentru activitatea particulară de pază este stabilit de Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător în partea în care nu este reglementat de prezenta lege.

(2) Documentele pentru eliberarea/prelungirea sau reperfectarea autorizaţiei pentru activitatea particulară de pază se examinează în termen de 10 zile lucrătoare de la data eliberării certificatului constatator cu privire la recepționarea cererii solicitantului, iar acesta este informat în scris despre decizia adoptată, în temeiul căreia achită taxa prevăzută la art. 22-5.

(3) Autorizaţia pentru activitatea particulară de pază se perfectează în termen de 3 zile lucrătoare, pînă la expirarea termenului stabilit pentru eliberarea acesteia, începînd cu data primirii documentului care confirmă achitarea taxei corespunzătoare. Menţiunea privind data primirii documentului care confirmă achitarea taxei pentru eliberarea autorizaţiei se aplică pe cererea depusă sau pe versoul deciziei de eliberare/prelungire a autorizaţiei.

(4) Dacă solicitantul, în termen de 30 de zile de la data la care i s-a expediat (înmînat) înştiinţarea despre adoptarea deciziei privind eliberarea/prelungirea sau reperfectarea autorizaţiei, nu a prezentat nemotivat documentul ce confirmă achitarea taxei pentru eliberarea/prelungirea sau reperfectarea acesteia, autoritatea emitentă este în drept să suspende decizia privind eliberarea/prelungirea sau reperfectarea autorizaţiei.

(5) Autorizaţia pentru activitatea particulară de pază se eliberează pe un termen de 5 ani.

(6) În cazul în care deținătorul autorizaţiei intenţionează să desfăşoare genul de activitate indicat în autorizaţie după expirarea termenului de valabilitate a acesteia, el este în drept să solicite prelungirea valabilității autorizaţiei pe un termen de 5 ani, cu achitarea taxei respective, stabilite conform legii, cu cel mult 30 de zile înainte de expirarea termenului pentru care a fost eliberată autorizația, dar nu mai tîrziu de ultima zi a acestuia. În acest caz, pe autorizaţie se aplică menţiunea privind prelungirea valabilității autorizației, cu indicarea noului termen. Menţiunea privind prelungirea valabilității poate fi aplicată pe acelaşi formular al autorizaţiei sau, după caz, pe un formular nou, pînă la expirarea termenului anterior de valabilitate a autorizaţiei. Termenul nou de valabilitate a autorizaţiei curge din ultima zi calendaristică în care a expirat termenul anterior de valabilitate a acesteia. Menţiunea privind prelungirea valabilităţii autorizaţiei se autentifică prin aplicarea ştampilei autorităţii emitente şi a semnăturii conducătorului.

(7) Deținătorul autorizaţiei nu este în drept să transmită autorizaţia sau copia de pe aceasta altei persoane.

(8) Pentru fiecare filială sau subdiviziune separată a deținătorului autorizaţiei, în cadrul cărora se desfășoară activitatea în baza autorizaţiei obţinute, deținătorului autorizaţiei i se eliberează copii autorizate de pe aceasta. Copiile confirmă dreptul filialei sau al subdiviziunii separate de a desfăşura activităţi în baza autorizaţiei obţinute.

(9) În cazul în care deținătorul autorizaţiei înființează o nouă filială sau subdiviziune separată, acesta este obligat să depună la autoritatea emitentă o cerere de reperfectare a autorizaţiei, în vederea includerii în anexa la autorizaţia deținută a noii adrese la care se va desfășura activitatea, cu solicitarea copiei autorizate de pe autorizaţie, precum şi să depună documentele prevăzute la art. 22-2.

(10) În caz de lichidare a filialei sau a subdiviziunii separate a deținătorului autorizaţiei care a desfăşurat activităţi în baza autorizaţiei obţinute, acesta depune la autoritatea emitentă o сerere de reperfectare a autorizaţiei în vederea excluderii adresei respective din anexa la autorizaţie.

(11) Solicitarea și eliberarea duplicatului autorizaţiei se efectuează în conformitate cu prevederile Legii nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.

Art 22-3 Legea Privind activitatea particulară de detectiv şi de pază în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №283 din 04.07.2003

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului