Articolul 31 din Legea Privind activitatea particulară de detectiv şi de pază în Republica Moldova. Supravegherea și controlul de stat

(1) Ministerul Afacerilor Interne supraveghează organizațiile care dețin autorizația pentru activitatea particulară de pază și cele care dețin confirmarea desfășurării activității particulare de detectiv în vederea asigurării respectării cerințelor stabilite de prezenta lege și a ordinii publice, în limita atribuțiilor stabilite de legislație.

(2) Solicitarea și colectarea informației cu privire la activitatea organizațiilor respective, precum și vizitele de inspecție efectuate de Ministerul Afacerilor Interne nu sînt considerate control de stat asupra activității de întreprinzător. Vizitele de inspecție se efectuează de către Ministerul Afacerilor Interne, la inițiativa solicitantului de autorizație/confirmare, în contextul emiterii, prelungirii sau reperfectării autorizației/confirmării, dacă informația prezentată de solicitant este incertă sau dacă nu este suficientă pentru a constata îndeplinirea cerințelor stabilite de prezenta lege. Orice alte vizite de inspecție, colectări de probe sau solicitări de informații în privința organizațiilor care dețin autorizație/confirmare se efectuează în cadrul procesului de urmărire penală, în cadrul activităților speciale de investigații și/sau în cadrul procesului contravențional, în limitele stabilite de legislația în vigoare.

(3) Controlul de stat asupra organizațiilor care desfășoară activitate particulară de pază, în alte aspecte decît cele ce țin de asigurarea ordinii publice, de procesul de urmărire penală și/sau de desfășurarea procedurii contravenționale corespunzătoare, în vederea verificării respectării prezentei legi, se inițiază și se desfășoară cu coordonarea și cooptarea Ministerului Afacerilor Interne, în limitele Legii nr. 131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător.

(4) Deținătorul autorizației/confirmării este obligat să înștiințeze Ministerul Afacerilor Interne despre toate modificările datelor indicate în documentele anexate la cererea pentru eliberarea autorizației/confirmării. Înștiințarea se prezintă autorității emitente personal, prin scrisoare recomandată sau prin poştă electronică, în termen de 10 zile de la data survenirii modificărilor, împreună cu documentele (sau copiile de pe acestea) ce confirmă modificările respective. În scopul evaluării și confirmării informațiilor înștiințate, Ministerul Afacerilor Interne, după caz, poate efectua vizite de inspecție dacă din informația prezentată se constată necesitatea reperfectării autorizației sau există indicii asupra abaterilor de la prevederile prezentei legi în baza cărora s-a acordat autorizația.

(5) În urma vizitelor de inspecție, efectuate de Ministerul Afacerilor Interne în temeiul prezentei legi, se întocmește, în două exemplare, un act privind inspectarea organizației care deține autorizație/confirmare, cu sau fără prescrierea recomandărilor pentru înlăturarea neconformităților. În cazul în care în cadrul vizitei de inspecție sînt identificate fapte care cad sub incidența legii contravenționale sau penale, Ministerul Afacerilor Interne, după caz, inițiază procesul contravențional sau penal în modul corespunzător.

(6) La efectuarea verificărilor, Ministerul Afacerilor Interne se conduce de următoarele principii:

a) legalitatea și respectarea competenței stabilite de lege;

b) neadmiterea aplicării sancțiunilor care nu sînt stabilite de lege;

c) acoperirea cheltuielilor de verificare și supraveghere din contul statului;

d) dreptul de a ataca acțiunile sau actele întocmite în cadrul verificărilor.

(7) Drept temei documentar pentru inițierea procesului de suspendare sau de retragere a autorizației/confirmării în modul stabilit de prezenta lege poate servi actul privind inspectarea organizației care deține autorizare/confirmare, decizia autorității emisă în baza actului de inspecție sau a procesului-verbal de control emis de un organ de control în privința organizației care deține autorizație/confirmare, procesul-verbal de constatare a contravenției, precum și actele și procesele-verbale întocmite în cadrul procesului de urmărire penală.

Art 31 Legea Privind activitatea particulară de detectiv şi de pază în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №283 din 04.07.2003

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului