Articolul 30 din Legea Privind administraţia publică centrală de specialitate în Republica Moldova. Aparatul central al ministerului şi al altei autorităţi administrative centrale

(1) Aparatul central reprezintă totalitatea subdiviziunilor interne ale ministerului sau ale altei autorităţi administrative centrale. Subdiviziuni interne nu pot fi formate pe lîngă minister sau pe lîngă altă autoritate administrativă centrală. Nu pot fi constituite subdiviziuni interne ale aparatului central al ministerului și ale altei autorități administrative centrale sau ale autorității administrative din subordinea acestora cu competențe limitate la nivelul unei unități administrativ-teritoriale sau al unui grup de unități administrativ-teritoriale.

(2) Aparatul central este format pentru exercitarea atribuţiilor ministerului sau ale altei autorităţi administrative centrale ce ţin de asigurarea organizaţională a activităţii ministrului sau a directorului general, de elaborarea proiectelor de acte legislative şi normative, inclusiv a proiectelor de documente de politici publice, de conlucrare cu alte autorităţi publice şi de reglementare normativ-juridică, precum şi de gestionare a sferei de competenţă a acestora.

(3) Structura aparatului central al ministerului şi al altei autorităţi administrative centrale, lista subdiviziunilor teritoriale, listele structurilor organizaționale din sfera de competență a acestora, ale întreprinderilor de stat și ale societăților pe acțiuni în care ministerul sau altă autoritate administrativă centrală exercită funcția de fondator, respectiv administrează pachetul de acțiuni al statului, se aprobă de Guvern.

(4) În structura aparatului central al ministerului sau al altei autorităţi administrative centrale se pot crea servicii, secţii, direcţii şi direcţii generale, fără personalitate juridică.

(5) Serviciile se organizează pentru îndeplinirea unor atribuţii omogene ale aparatului central, care, în virtutea specificului lor, impun o delimitare organizatorică distinctă şi nu permit unirea cu atribuţiile altor subdiviziuni interne.

(6) Secţiile se organizează pentru îndeplinirea unor atribuţii omogene ale aparatului central pentru care se cere o conducere unitară. Secţia poate funcţiona fie autonom, fie în cadrul unei direcţii sau direcţii generale.

(7) Direcţiile sînt subdiviziunile interne principale ale aparatului central al unui minister sau al altei autorităţi administrative centrale, care se organizează pentru îndeplinirea mai multor activităţi complementare. Direcţia poate funcţiona fie autonom, fie în cadrul unei direcţii generale şi poate cuprinde mai multe secţii şi/sau servicii care necesită o coordonare unitară.

(8) Direcţia generală reprezintă o subdiviziune internă autonomă care poate fi organizată în cadrul aparatului central al unui minister sau al altei autorităţi administrative centrale, responsabile de domenii de activitate complexe, pentru desfăşurarea unor activităţi care reunesc atribuţii ale mai multor subdiviziuni interne şi reclamă o coordonare globală. În cadrul direcţiei generale se pot organiza direcţii, secţii sau servicii.

(9) Guvernul poate stabili obligativitatea instituirii în cadrul aparatului central al unui minister sau al altei autorităţi administrative centrale a unor subdiviziuni interne autonome (subdiviziunea analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor publice, subdiviziunea integrare europeană, subdiviziunea juridică, subdiviziunea resurse umane, subdiviziunea audit intern, subdiviziunea informare şi comunicare cu mass-media, subdiviziunea financiară, alte subdiviziuni interne). Ministrul poate delega competența de coordonare a activității acestor subdiviziuni interne autonome secretarului de stat. Regulamentele-cadru ale subdiviziunilor interne autonome respective se aprobă de Guvern. În cadrul acestor subdiviziuni interne autonome activează funcționari publici ale căror raporturi de serviciu sînt reglementate de Legea nr. 158-XVI din 4 iulie 2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului Public.

(10) Normele privind instituirea subdiviziunilor interne ale aparatului central al ministerului sau al altei autorități administrative centrale se stabilesc de Guvern.

(11) Subdiviziunile interne ale aparatului central al ministerului sau al altei autorităţi administrative centrale activează în baza regulamentelor aprobate de către conducătorul ministerului respectiv sau al altei autorităţi administrative centrale respective.

(12) Prevederile prezentului articol se aplică și în privința autorităților administrative din subordinea ministerelor sau a altor autorități administrative centrale în conformitate cu competența acestora de asigurare a implementării politicii statului în anumite subdomenii sau sfere din domeniile de activitate care îi sînt încredințate unui minister sau altei autorități administrative centrale.

Art 30 Legea Privind administraţia publică centrală de specialitate în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №98 din 04.05.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului