Articolul 11 din Legea Privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase în Republica Moldova. Planurile de urgență

(1) Pentru toate amplasamentele de nivel superior, operatorul:

a) elaborează planul de urgență intern, care include măsurile aplicate în interiorul amplasamentului în cazul producerii unui accident major;

b) furnizează autorității administrației publice locale pe al cărei teritoriu se află amplasamentul informații care vor fi utilizate pentru elaborarea planului de urgență extern în cazul producerii unui accident major.

(2) În termen de 180 de zile de la data primirii de la operator a informațiilor menționate la alin. (1) lit. b), autoritatea administrației publice locale pe al cărei teritoriu se află amplasamentul, cu suportul Agenției pentru Supraveghere Tehnică și al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, elaborează, pentru măsurile care sunt luate în exteriorul amplasamentului, un plan de urgență extern.

(3) Operatorul îndeplinește cerințele prevăzute la alin. (1), respectând următoarele termene:

a) pentru amplasamentele noi, cu 90 de zile înainte de a începe exploatarea acestora sau înainte de schimbarea ce determină o modificare a inventarului de substanțe periculoase;

b) pentru alte amplasamente, în termen de un an de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

(4) Planurile de urgență se stabilesc pentru asigurarea:

a) limitării și a controlului incidentelor, astfel încât să se minimalizeze efectele și să se limiteze daunele asupra sănătății umane, asupra mediului și a proprietății;

b) implementării măsurilor pentru protecția sănătății umane și a mediului împotriva efectelor accidentelor majore;

c) comunicării informațiilor către publicul și serviciile sau autoritățile implicate din zona respectivă;

d) refacerii ecologice și curățării zonei afectate în urma unui accident major.

(5) La elaborarea și actualizarea planului de urgență intern, operatorul consultă personalul din cadrul amplasamentului, inclusiv personalul subcontractat pentru servicii pe termen lung, relevant din punctul de vedere al securității amplasamentului.

(6) Autoritatea administrației publice locale pe al cărei teritoriu se află amplasamentul pune la dispoziția publicului interesat planurile de urgență externe atunci când acestea sunt elaborate sau când sunt modificate substanțial, înainte de a fi aprobate, astfel încât publicul să aibă posibilitatea să își exprime opinia cu privire la aceste planuri.

(7) Planurile de urgență interne și cele externe sunt actualizate și testate periodic, la intervale de cel mult 3 ani, și, dacă este necesar, actualizate de către operator și, respectiv, de către autoritatea administrației publice locale pe al cărei teritoriu se află amplasamentul. Actualizarea ține cont de modificările care au loc în cadrul amplasamentelor respective sau al serviciilor de urgență implicate, de noile cunoștințe tehnice, precum și de noile cunoștințe privind intervenția în caz de accidente majore.

(8) Planurile de urgență se pun în aplicare imediat de către operator și de autoritatea administrației publice locale pe al cărei teritoriu se află amplasamentul în următoarele situații:

a) când survine un accident major; sau

b) când survine un eveniment necontrolat, care poate, prin natura sa, să conducă la un accident major.

(9) În baza informațiilor conținute în raportul de securitate, autoritatea administrației publice locale pe al cărei teritoriu se află amplasamentul, în comun cu Agenția de Mediu, Agenția pentru Supraveghere Tehnică și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin subdiviziunile lor teritoriale, poate decide că pentru anumite amplasamente nu este necesar să se elaboreze planul de urgență extern prevăzut la alin. (1) lit. b).

(10) În ceea ce privește planurile de urgență externe, autoritatea administrației publice locale pe al cărei teritoriu se află amplasamentul, în comun cu Agenția de Mediu, Agenția pentru Supraveghere Tehnică și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin subdiviziunile lor teritoriale, se asigură că acolo unde este cazul se ia în considerare necesitatea întăririi cooperării cu statele vecine în ceea ce privește asistența în domeniul protecției civile, în caz de accidente majore.

(11) Planurile de urgență conțin informațiile prevăzute în anexa nr. 5.

Art 11 Legea Privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №108 din 18.06.2020

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului