Articolul 14 din Legea Privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase în Republica Moldova. Consultarea publicului și participarea la procesul decizional

(1) Agenția de Mediu, prin subdiviziunile sale teritoriale, în colaborare cu autoritatea administrației publice locale pe al cărei teritoriu se află amplasamentul, ia măsurile prevăzute de legislație pentru a oferi, din timp, publicului interesat posibilitatea să își exprime opinia cu privire la proiectele privind:

a) planificarea de noi amplasamente, prevăzută la art. 12;

b) modificarea semnificativă a amplasamentelor, prevăzută la art. 10, în cazul în care aceste modificări sunt supuse prevederilor art. 12;

c) noile amenajări în apropierea imediată a amplasamentelor, în cazul în care acestea pot crește riscul sau pot agrava consecințele unui accident major, potrivit prevederilor art. 12.

(2) În cazul proiectelor prevăzute la alin. (1) din prezentul articol, publicul este informat, prin anunțuri publice sau prin alte mijloace, inclusiv prin mijloacele electronice, dacă acestea sunt disponibile, la începutul procedurii de adoptare a unei decizii ori, cel târziu, imediat ce informațiile pot fi furnizate, cu privire la următoarele aspecte:

a) obiectul proiectului specific;

b) informația despre supunerea proiectului unei evaluări de impact asupra mediului la nivel național sau transfrontalier ori al consultărilor între statele învecinate în conformitate cu dispozițiile art. 13 alin. (5);

c) datele de contact ale autorității responsabile de luarea deciziei, de la care pot fi obținute informații, căreia îi pot adresa întrebări și îi pot fi prezentate observații și detalii privind termenele pentru transmiterea acestora;

d) natura posibilelor decizii sau, în cazul în care o decizie există deja, proiectul acesteia;

e) ora și locul în care vor fi oferite informațiile relevante, în cazul anunțurilor publice, sau mijloacele prin care acestea vor fi oferite;

f) detalii privind modalitățile de participare a publicului și de consultare a acestuia, realizate conform prevederilor din Regulamentul privind accesul publicului la informația de mediu, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1467/2016.

(3) În ceea ce privește proiectele prevăzute la alin. (1), autoritatea competentă pentru protecția mediului se asigură că publicul interesat are acces, în termenele legale stipulate în procedurile de reglementare, la următoarele elemente:

a) principalele rapoarte și recomandări adresate autorității competente pentru protecția mediului la momentul în care publicul interesat a fost informat în conformitate cu alin. (2), potrivit prevederilor legislației;

b) alte informații decât cele cuprinse în prezentul alineat, care sunt relevante pentru decizia adoptată și care devin disponibile numai după ce publicul interesat a fost informat, potrivit prevederilor Regulamentului privind accesul publicului la informația de mediu, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1467/2016.

(4) Agenția de Mediu, prin subdiviziunile sale teritoriale, se asigură că publicul interesat beneficiază de dreptul de a formula observații și opinii înainte de adoptarea unei decizii cu privire la un proiect, astfel cum prevede alin. (1), și că rezultatele consultărilor desfășurate în temeiul respectivului alineat sunt luate în considerare, în mod corespunzător, la adoptarea unei decizii.

(5) Atunci când se ia o decizie, autoritatea competentă pentru protecția mediului pune la dispoziția publicului:

a) conținutul deciziei și motivele pe care se bazează, inclusiv orice actualizări ulterioare;

b) rezultatele consultărilor organizate înainte de adoptarea deciziei și informațiile privind modul în care acestea au fost luate în considerare în decizia respectivă.

(6) La stabilirea de planuri sau programe legate de aspectele prevăzute la alin. (1) lit. a) sau c), Agenția de Mediu se asigură că publicului i se oferă din timp posibilități efective de a participa la pregătirea și modificarea sau revizuirea acestora prin utilizarea procedurilor stabilite în Legea nr. 11/2017 privind evaluarea strategică de mediu și Legea nr. 86/2014 privind evaluarea impactului asupra mediului. Autoritatea competentă pentru protecția mediului identifică publicul interesat să participe în sensul prezentului alineat, inclusiv organizațiile neguvernamentale relevante care îndeplinesc condițiile legislației, precum cele care promovează protecția mediului.

(7) Prevederile alin. (6) din prezentul articol nu se aplică planurilor și programelor pentru care o procedură de participare a publicului se realizează în conformitate cu Legea nr. 11/2017 privind evaluarea strategică de mediu.

(8) Modalitățile de informare și consultare a publicului interesat sunt cele prevăzute în Regulamentul privind accesul publicului la informația de mediu, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1467/2016.

Art 14 Legea Privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №108 din 18.06.2020

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului