Articolul 16 din Legea Privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative în Republica Moldova. Audierea

(1) După analiza informației acumulate, completul de evaluare îi comunică subiectului evaluării, în formă scrisă, toate dubiile pe care le are în privința acestuia și care urmează a fi discutate în cadrul audierii, oferindu-i acces la materialele din dosarul de evaluare în legătură cu dubiile respective.

(2) Peste cel puțin 7 zile de la comunicarea dubiilor, completul de evaluare audiază subiectul evaluării. În cazul refuzului subiectului evaluării de a participa la audiere, completul de evaluare nu organizează audierea acestuia și îl evaluează în baza informației acumulate.

(3) Audierea are loc în ședință publică. În caz de necesitate, audierea poate continua într-o ședință suplimentară. La solicitarea motivată a subiectului evaluării, dacă acest lucru este necesar pentru asigurarea ordinii publice, protecția vieții private sau moralității, audierea sau o parte a acesteia poate avea loc în ședință închisă. Comisia poate refuza solicitarea de a desfășura audierea sau o parte a acesteia în ședință închisă doar dacă există motive temeinice pentru aceasta.

(4) Înregistrările video a audierilor publice se plasează pe pagina web oficială a comisiei de evaluare în cel mult 3 zile de la data audierii.

(5) Subiectul evaluării are următoarele drepturi:

a) să ofere explicații, în cadrul audierii, cu privire la dubiile comunicate conform alin. (1);

b) să fie asistat de un avocat sau de un avocat stagiar pe parcursul procedurii de evaluare;

c) să ia cunoștință de materialele dosarului de evaluare până la audiere;

d) să prezinte, în formă scrisă, date și informații suplimentare pe care le consideră relevante;

e) să solicite audierea sa în ședință închisă;

f) să nu se autoincrimineze în comiterea unei infracțiuni sau contravenții;

g) să solicite recuzarea membrului comisiei de evaluare.

(6) Subiectul evaluării este obligat să respecte ordinea în ședință și să răspundă la întrebările completului de evaluare.

(7) Fiecare membru al completului de evaluare poate adresa întrebări subiectului evaluat.

(8) Recuzarea concomitentă a tuturor membrilor completului de evaluare este interzisă.

Art 16 Legea Privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №252 din 17.08.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021