Articolul 21 din Legea Privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative în Republica Moldova. Modificarea unor acte normative

I. Articolul 10 din Legea nr. 26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, cu modificările ulterioare, se completează cu alineatele (12) și (13) cu următorul cuprins:

„(12) Informația privind subiecții menționați la art.2 alin. (1) lit. a)–d) din prezenta lege evaluați potrivit prevederilor acesteia se transmite Comisiei de evaluare create în baza Legii nr. 65/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție.

(13) Informația privind subiecții menționați la art. 2 alin. (1) lit. e)–h) din prezenta lege evaluați potrivit prevederilor acesteia se transmite Comisiei de evaluare a procurorilor create în baza Legii nr. 252/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative.”

II. Legea nr. 65/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 11 alineatul (2), litera a) va avea următorul cuprins:

„a) în ultimii 5 ani, acesta a încălcat grav regulile de etică și conduită profesională a judecătorilor, a procurorilor sau, după caz, a altor profesii, precum și dacă a avut un comportament arbitrar sau a emis acte arbitrare, în ultimii 10 ani, contrare normelor imperative ale legii, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului stabilise, anterior adoptării actului, că o decizie similară a fost contrară Convenției Europene pentru Drepturile Omului;”.

2. Articolul 18:

la alineatul (1), după cuvintele „poate fi contestată de către judecătorul vizat” se introduc cuvintele „sau de către Comisia de evaluare”;

alineatul (2) va avea următorul cuprins:

„(2) Contestația se depune la Curtea Supremă de Justiție și se examinează în termen de 30 de zile de un complet format din primii 3 judecători care au promovat evaluarea și nu au activat în cadrul Curții Supreme de Justiție până la data de 31 decembrie 2022. Curtea Supremă de Justiție admite contestația doar dacă constată că, în cadrul procedurii de evaluare, au fost admise erori procedurale grave care afectează caracterul echitabil al procedurii de evaluare sau că există circumstanțe de fapt care puteau duce la promovarea sau nepromovarea evaluării și, în aceste cazuri, dispune, o singură dată, reluarea procedurii de evaluare de către Comisia de evaluare sau de către Consiliul Superior al Magistraturii.”

la alineatul (3), după cuvintele „judecătorul vizat” se introduce textul „ , reprezentantul Comisiei de evaluare”.

Art 21 Legea Privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №252 din 17.08.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021