Articolul 10 din Legea Privind integrarea străinilor în Republica Moldova* în Republica Moldova. Sesiunile de acomodare socioculturală

(1) Sesiunile de acomodare socioculturală sunt un element indispensabil de integrare a străinilor, fiind organizate de către Ministerul Educației și Cercetării în colaborare cu autoritatea competentă pentru străini.

(2) Sesiunile de acomodare socioculturală includ instruiri privind valorile și tradițiile naționale, statul de drept și principiile acestuia, sistemul de organizare politico-administrativă a Republicii Moldova, diversitatea culturală, normele de conviețuire pașnică.

(3) Sesiunile de acomodare socioculturală sunt organizate în baza metodologiei elaborate și aprobate de către Ministerul Educației și Cercetării în coordonare cu autoritatea competentă pentru străini.

(4) Metodologia stabilește minimul de cunoștințe necesare acomodării socioculturale a străinului și este revizuită o dată la 3 ani, în funcție de necesitatea actualizării conținutului, ținând cont de bunele practici naționale și internaționale, precum și de profilul străinilor care sosesc în Republica Moldova.

(5) Sesiunile de acomodare socioculturală sunt organizate atât în săli de curs, biblioteci, muzee, centre de integrare, cât și în alte instituții/locații care asigură promovarea specificului cultural al Republicii Moldova.

(6) Autoritatea competentă pentru străini, prin intermediul centrelor de integrare, oferă suport metodic și consultativ autorităților administrației publice locale în vederea organizării sesiunilor de acomodare socioculturală la locul de trai al străinului, menite să faciliteze procesul de integrare a acestuia în comunitate.

(7) Sesiunile d­­­­­­­e acomodare socioculturală sunt obligatorii pentru beneficiarii de protecție internațională, fiind organizate în termen de 90 de zile de la data obținerii protecției internaționale. 

(8) Neexecutarea neîntemeiată a obligației prevăzute la alin. (7) de către beneficiarul de protecție internațională inclus în programul de integrare atrage încetarea aplicării uneia sau a mai multor măsuri prevăzute în planul individual de integrare, precum retragerea dreptului de cazare și/sau a ajutorului bănesc prevăzut de Legea nr. 270/2008 privind azilul în Republica Moldova.

(9) Sesiunile de acomodare socioculturală sunt organizate din mijloacele financiare disponibile ale autorităților și instituțiilor responsabile, precum și din sursele externe de finanțare.

(10) În procesul de organizare și desfășurare a sesiunilor de acomodare socioculturală pot fi implicate organizații necomerciale cu preocupări specifice în domeniu.

Art 10 Legea Privind integrarea străinilor în Republica Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №274 din 27.11.2011

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului