Articolul 11 din Legea Privind integrarea străinilor în Republica Moldova* în Republica Moldova. Cursurile de studiere a limbii de stat

(1) Cunoașterea limbii de stat este o precondiție obligatorie pentru acordarea dreptului de ședere permanentă pe teritoriul Republicii Moldova. Cursurile se adresează străinilor care nu cunosc limba de stat.  

(2) Cursurile de studiere a limbii de stat sunt organizate de către Ministerul Educației și Cercetării, prin intermediul instituțiilor de învățământ din subordine, de către autoritățile administrației publice locale de la locul de trai al străinului, precum și de către prestatorii de servicii educaționale autorizați/acreditați pentru acest gen de activitate.

(3) Metodologia de studiere a limbii de stat este elaborată și aprobată de către Ministerul Educației și Cercetării în coordonare cu autoritatea competentă pentru străini.

(4) Cursurile de studiere a limbii de stat sunt organizate pentru adulți. În cazul în care minorii participă la curs alături de părinți sau reprezentantul legal, această activitate nu trebuie să afecteze procesul de studiu al minorilor, fiind frecventată în timpul lor liber și cu consimțământul acestora. 

(5) La încheierea cursului de studiere a limbii de stat, comisia desemnată de organul local/municipal de specialitate în domeniul învățământului sau de instituția de învățământ superior, precum și de prestatorii de servicii educaționale, asigură evaluarea nivelului de cunoaștere a limbii de stat și eliberează un certificat de participare. Valabilitatea certificatului este de 3 ani, iar la expirarea acestuia, cunoștințele sunt testate repetat.

(6) Sunt scutiți de evaluarea nivelului de cunoaștere a limbii de stat străinii care au atins vârsta de pensionare, precum și persoanele cu dizabilități a căror dizabilitate este stabilită pe o perioadă nedeterminată.

(7) Certificatul de participare la cursul de studiere a limbii de stat, prevăzut la alin. (5), nu va servi drept temei pentru înscrierea străinului în sistemul de învățământ, pentru evaluarea competenței sale lingvistice în vederea obținerii cetățeniei Republicii Moldova sau pentru stabilirea nivelului de cunoaștere a limbii de stat în cazul solicitării dreptului de ședere permanentă în Republica Moldova.

(8) Pentru străinii titulari ai dreptului de ședere provizorie sau permanentă și pentru străinii cărora li s-a recunoscut statutul de apatrid în Republica Moldova, cursurile de studiere a limbii de stat sunt contra cost. Cuantumul plăților pentru serviciile de studiere a limbii de stat este stabilit de către organizațiile prestatoare, conform legislației.

(9) Pentru facilitarea procesului de integrare și pentru promovarea cunoașterii limbii de stat de către străinii prevăzuți la alin. (8), anual, în bugetul Ministerului Educației și Cercetării sunt aprobate alocații pentru studierea limbii de stat (nivelul A1–A2) în scopul comunicării și citirii textelor/informației cotidiene. Modul și condițiile de acordare a alocațiilor sunt stabilite în mecanismul de includere a străinilor în măsurile de integrare, prevăzut la art. 5 alin. (4).

(10) Cursurile de studiere a limbii de stat pentru străinii care au obținut protecție internațională în Republica Moldova sunt gratuite.

(11) La elaborarea metodologiei cursurilor de studiere a limbii de stat, Ministerul Educației și Cercetării ia în considerare conținutul metodologiei sesiunilor de acomodare socioculturală, specificul categoriilor de străini, precum și capacitățile de însușire a limbii.

Art 11 Legea Privind integrarea străinilor în Republica Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №274 din 27.11.2011

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului