Articolul 21 din Legea Privind integrarea străinilor în Republica Moldova* în Republica Moldova. Depunerea şi examinarea cererii de participare la programul de integrare şi angajamentul de integrare

(1) Beneficiarii de protecție internațională sunt incluşi în programele de integrare pe baza cererilor individuale şi conform unui angajament de integrare încheiat între solicitantul programului de integrare şi autoritatea competentă pentru străini. 

(2) Cererea de participare la programul de integrare se depune la autoritatea competentă pentru străini în termen de 60 de zile de la data obținerii protecției internaționale. 

(3) După înregistrarea cererii, persoana care solicită admiterea în programul de integrare este intervievată de personalul desemnat al autorităţii competente pentru străini, fiind întocmită o fişă de evaluare a nevoilor individuale în vederea stabilirii tipului de asistenţă sau a activităţilor necesare pentru integrarea socială a acesteia.

(4) Interviul prevăzut la alin. (3) se desfășoară în termen de 14 zile de la data înregistrării cererii de participare la program.

(5) Angajamentul de integrare prevăzut la alin. (1) cuprinde:

a) datele de identificare ale părţilor;

b) drepturile şi obligaţiile fiecărei părţi; 

c) perioada de realizare a planului individual de integrare şi condiţiile de prelungire a acesteia;

d) situaţiile în care încetează sau se modifică aplicarea măsurilor prevăzute în planul individual de integrare.

(6) La angajament se anexează fişa de evaluare şi planul individual de integrare.

(7) Străinii incluşi în programele de integrare sunt obligaţi să informeze autoritatea competentă pentru străini despre schimbările ce ar putea afecta prezenţa lor la activităţile de integrare.

(8) Nerespectarea de către străin a obligaţiilor stipulate în angajamentul de integrare atrage încetarea aplicării uneia sau a mai multor măsuri prevăzute în programul de integrare.

(9) Beneficiarii de protecţie internațională care nu participă la programe de integrare îşi asumă responsabilitatea de a se integra pe cont propriu.

(10) Cererea de participare la programul de integrare poate fi depusă o singură dată. 

(11) Programul de integrare și măsurile de integrare se stabilesc și se implementează pornind de la nevoile beneficiarilor, fără discriminare și cu respectarea specificului cultural al acestora.

(12) Beneficiarii de azil politic au acces la programul de integrare în aceleași condiții ca și beneficiarii de protecție internațională.

Art 21 Legea Privind integrarea străinilor în Republica Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №274 din 27.11.2011

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului