Articolul 12 din Legea Privind integrarea străinilor în Republica Moldova* în Republica Moldova. Accesul la piața forței de muncă

(1) Străinii au acces la piața forței de muncă pentru asigurarea autoîntreținerii acestora, valorificarea potențialului lor și identificarea sectorului de implicare raportat la condițiile Republicii Moldova, pornind de la capacitățile și necesitățile pieței forței de muncă a Republicii Moldova.

(2) Străinii prevăzuți la art. 2 alin. (1) beneficiază de măsurile de ocupare a forței de muncă în conformitate cu prevederile Legii nr. 105/2018 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj.

(3) Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin intermediul subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, implementează măsuri de ocupare a forței de muncă care includ:

1) măsuri de promovare a ocupării forței de muncă:

a) servicii de ocupare a forței de muncă:

– informarea privind piața muncii;

– ghidarea în carieră;

– intermedierea muncii;

– servicii de preconcediere;

– reabilitarea profesională a persoanelor cu dizabilități;

b) măsuri active de ocupare a forței de muncă:

– formarea profesională;

– subvenționarea locurilor de muncă;

– suportul pentru crearea sau adaptarea locului de muncă;

– stimularea mobilității forței de muncă;

2) programe de facilitare a ocupării forței de muncă, aprobate de Guvern:

a) programe de prevenire a șomajului;

b) programe teritoriale de susținere a ocupării forței de muncă;

c) programe de facilitare a integrării în câmpul muncii a migranților, a minorităților naționale;

d) programe de facilitare a ocupării șomerilor indicați la art. 23 alin. (3) din Legea nr. 105/2018 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj;

e) alte programe;

3) asigurarea de șomaj.

(4) Autoritatea competentă pentru străini, în comun cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, stabileşte mecanisme de informare și implicare a angajatorilor în procesul de integrare pe piața forței de muncă.

(5) În cazul beneficiarilor de protecție internațională înregistrați cu statut de șomer și incluși în programul de integrare, refuzul neîntemeiat al unui loc de muncă corespunzător sau refuzul neîntemeiat de a participa la una dintre măsurile de promovare a ocupării forței de muncă, oferite de subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă, atrage încetarea aplicării uneia sau a mai multor măsuri prevăzute în planul individual de integrare, precum retragerea dreptului de cazare și/sau a ajutorului bănesc prevăzut de Legea nr. 270/2008 privind azilul în Republica Moldova.

Art 12 Legea Privind integrarea străinilor în Republica Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №274 din 27.11.2011

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului